Giswerk kan stoppen: Hendrik Groen heet Peter de Smet

‘Wie is Hendrik Groen?’ is een vraag die behoorlijk veel lezers bezighield – sinds het bejaardendagboek Pogingen iets van het leven te maken een bestseller werd. Van de twee delen van het dagboek werden 145.000 exemplaren verkocht, het werd vertaald in 25 talen. Achter zo’n goed verkopend boek, moest wel een grote naam zitten, was de gedachte. Meestal werd er gegokt op auteurs als A.L. Snijders, Nico Dijkshoorn, Sylvia Witteman, Stijn Aerden, Paul Abels, Carel Helder of Arnon Grunberg. Het giswerk kan gestaakt worden: achter het pseudoniem van Hendrik Groen zit de tot nu toe onbekende Peter de Smet (niet te verwarren met de in 2003 overleden striptekenaar).

Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen onder wie Henk Verweerd van uitgeverij Liverse. Verweerd deed ooit een poging de uitgever te worden van de dagboeken, maar De Smet ging met Meulenhoff in zee. Waarom hij besloot bij een andere uitgeverij zijn boek uit te geven, heeft hij niet gezegd, zegt Verweerd. „ We hebben sindsdien ook geen contact meer gehad. Ik neem aan dat hij op financieel vlak een beter aanbod had gehad.” Verweerd liet al eerder op het literaire weblog Tzum.info weten dat volgens hem Peter de Smet de man achter Hendrik Groen was.

Over de auteur Peter de Smet is weinig bekend, behalve zijn leeftijd (61) en dat hij is opgegroeid (en nog steeds woont) in Amsterdam-Noord waar zich ook de belevenissen van Hendrik Groen afspelen. Telefonisch laat De Smet vanuit Antwerpen weten dat hij geen vragen wil beantwoorden. „Ik zit gewoon niet te wachten op publiciteit.”

Meulenhoff brengt na de dagboeken als volgende boek een roman van Hendrik Groen uit.

    • Esther Rosenberg
    • Toef Jaeger