‘Cynisch zijn heeft geen zin’

Ze is een succesvolle zwarte vrouw in Hollywood, al vertrouwt ze niet wat er achter gesloten deuren wordt gezegd.

Foto Istock

Kerry Washington is een van de meest zichtbare en succesvolle vrouwen in Hollywood. Toch kampt ook zij met seksisme en racisme, vertelt ze in Los Angeles. „Een vriend zei ooit: ‘Kerry, je weet niet eens weet wat het ergste is wat er over je wordt gezegd. Je wordt als zwarte vrouw niet toegelaten in de kamers waar die woorden vallen.’” Ze glimlacht. Kijkers van de politieke televisieserie Scandal en Quentin Tarantino’s Django Unchained kennen die glimlach: empathisch en sceptisch tegelijk. „Maar ik weiger om cynisch te worden. Zodra je toegeeft aan cynisme, ondergraaf je je eigen kracht.”

In Scandal – in Nederland te zien op Net 5 – speelt ze Olivia Pope, een gelikte crisismanager in corrupt Washington. En op betaalzender HBO schittert zij in Confirmation, een televisiefilm over de controversiële benoeming in de Supreme Court, Amerika’s hoogste rechtscollege, van de conservatieve, zwarte jurist Clarence Thomas. Zijn benoeming stond in 1991 op het spel toen hij door zijn oud-medewerkster Anita Hill werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Thomas ontkende alles en klaagde over een ‘high-tech lynching’. Uiteindelijk werd hij toch beëdigd. Maar dankzij de moed van Anita Hill – in de film knap gespeeld door Washington – voelden vrouwen zich eindelijk vrij om hun stem te verheffen tegen seksuele intimidatie, zegt de actrice. De controverse staat symbool voor de gespletenheid van Amerika, waar progressieve idealen en politieke correctheid lijnrecht tegenover de opvattingen van Donald Trump en zijn aanhang staan.

Het verhaal van Confirmation speelt 26 jaar geleden maar is tegelijk zeer actueel. Momenteel moet de zetel van de overleden rechter Antonin Scalia in de Supreme Court worden gevuld, een nieuw spektakel is denkbaar. Washington, die Hillary Clinton steunt: „We moeten de ware betekenis van de frase waarmee de Grondwet begint in ere houden: ‘Wij het volk’. Dat betekent dat we niemand mogen uitsluiten.”

    • Diederik van Hoogstraten