Centrum Nijmegen ontruimd na steekpartij Koningsnacht

Vier mensen raakten gewond, duizenden moesten uit het centrum vertrekken.

De zon komt op op Koningsdag.
De zon komt op op Koningsdag. Foto Ferdy Damman / ANP

In Nijmegen is de Koningsnacht in een deel van de stad al relatief vroeg geëindigd. De politie besloot het centrum, waar duizenden mensen aanwezig waren, te ontruimen na een steekpartij. Daarbij raakten vier mensen gewond. Een twintigjarige man uit Wijchen is opgepakt vanwege betrokkenheid bij de steekpartij.

Wat de aanleiding was voor de gebeurtenis is niet bekend. De slachtoffers, die zijn uit Veenendaal, Nijmegen en Wijchen, zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn inmiddels naar huis, twee anderen zijn zwaargewond en moeten in het ziekenhuis blijven, al zijn ze buiten levensgevaar.

Het incident deed zich voor rond een uur of twee ’s nachts in het centrum van Nijmegen. De politie besloot daarop het gebied rond de Molenstraat, waar duizenden mensen aanwezig waren, te ontruimen.

Volgens de politie gebeurde dat in alle rust. Met de actie hoopte de politie de dader of daders van de steekpartij aan te kunnen treffen.

Rustig door weer

In andere grote steden verliep Koningsnacht rustig. Het matige weer en de kou zijn daar voor een groot deel de oorzaak van. In Utrecht, waar traditiegetrouw de vrijmarkt al om 18.00 uur ‘s avonds op de dag voor Koningsdag start, waren veel minder bezoekers dan het jaar ervoor, meldt RTV Utrecht. Waar er vorig jaar om 22.00 uur ‘s avonds pleinen werden afgesloten voor nieuw publiek, waren ze nu nog lang niet vol.

In Amsterdam speelde Koningsnacht zich voornamelijk binnen af. Slechts op enkele plekken durfden mensen zich met paraplu’s buiten te vertonen, bericht AT5. De politie merkte op dat het in jaren niet zo kalm was geweest op de grachten.

Twitter avatar Polwaterpolitie PolitieLE Infra NW #koningsdag / nacht in #Amsterdam. Nog nooit zo rustig meegemaakt op de grachten. Gevoelstemperatuur -1 Wel jammer.. https://t.co/JtS6Qodw8d

In Den Haag moest het Life I Live-festival voor het grootste feest zorgen. Vorig jaar kwamen er 200.000 mensen op het gratis evenement af. Dit jaar waren het er 125.000 tot 150.000, schat de organisator voorzichtig tegenover Omroep West: “Dat is letterlijk nattevingerwerk.”

    • Joram Bolle