Birdy intiem op haar best

Treinreizigers keken zaterdagmiddag verrast toen op het Amsterdamse Centraal Station een zangeres aan de vleugel drie liedjes zong, waaronder het bekende ‘Skinny Love’. De jonge vrouw in trainingsjack en zwarte spijkerbroek was Jasmine van den Bogaerde, ook bekend als Birdy (19), die dit weekend twee keer Paradiso uitverkocht. Daar zat ze vrijdagavond in groene glittercatsuit achter de vleugel, en speelde samen met vijf muzikanten de nummers van haar drie albums. Op haar vijftiende had Birdy haar eerste hitsingle, met ‘Skinny Love’ van de Amerikaanse singer-songwriter Bon Iver. Het was een verrassende versie: het gepijnigde mannelijke nummer, nu beantwoord door een jonge vrouw. Van ‘cover’-zangeres heeft Birdy zich inmiddels ontwikkeld tot songschrijfster, verantwoordelijk voor het grootste deel van de liedjes op het net verschenen album Beautiful Lies. Haar eigen nummers hebben soms de spookachtige kwaliteit van ‘Skinny Love’, met haar sjieke stem als wendbaar vehikel voor volwassen klinkende emotie; van hoog jubelend tot breed en gedragen. Op het album lijden sommige nummers onder een teveel aan productie, met kerkelijke galm en drums als zweepslagen. Ook live was die overdaad te horen. Intieme momenten, zoals in ‘Beautiful Lies’, uitgevoerd onder toeziend oog van haar opa en oma, recht tegenover haar op het balkon, waren de hoogtepunten.

    • Hester Carvalho