Het gissen kan stoppen: schrijver Hendrik Groen is Peter de Smet

‘Wie is Hendrik Groen?’ is een vraag die behoorlijk veel lezers bezighield – sinds het bejaardendagboek Pogingen iets van het leven te maken een bestseller werd. Van de twee delen werden 145.000 exemplaren verkocht, het werd vertaald in 25 landen. Achter dit succes moest wel een grote naam zitten, was de gedachte. Meestal werd gegokt op auteurs als A.L. Snijders, Nico Dijkshoorn, Sylvia Witteman of Arnon Grunberg. Het giswerk kan gestaakt worden: achter het pseudoniem van Hendrik Groen zit de tot nu toe onbekende Peter de Smet (niet de in 2003 overleden striptekenaar). Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen onder wie Henk Verweerd van uitgeverij Liverse. Verweerd deed ooit een poging de uitgever te worden van de dagboeken, maar De Smet ging met Meulenhoff in zee. „Ik neem aan dat hij op financieel vlak een beter aanbod had gehad.”

Over Peter de Smet is weinig bekend, behalve zijn leeftijd (61) en dat hij is opgegroeid (en nog steeds woont) in Amsterdam-Noord waar zich ook de belevenissen van Hendrik Groen afspelen. Telefonisch laat hij vanuit Antwerpen weten dat hij geen vragen wil beantwoorden. „Ik zit gewoon niet te wachten op publiciteit.” Meulenhoff brengt na de dagboeken een roman van Hendrik Groen uit.

    • Esther Rosenberg
    • Toef Jaeger