Poldernieuws

Dit schrijven andere media

Shell heeft verrassend groene ambities, rechter tikt ING op de vingers en DAF zet geld apart voor mogelijke kartelboete.

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

De ‘groene ambities’ van Shell

Olie is geen prioriteit meer van Shells lobbyisten, zo lijkt het volgens de Volkskrant. In een lobbydocument van vijf pagina’s komt het woord ‘benzine’ niet voor. Nee, Shell wil meer windmolens bouwen op de Noordzee, de kolencentrales sluiten en een hogere belasting op CO2-uitstoot.

Dat staat allemaal in het document, waarmee Shell hoopt politieke partijen te beïnvloeden bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s. De omslag naar duurzame energieopwekking moet volgens de lobbyisten worden betaald uit de inkomsten van de nationale gasvoorraden.

Volgens een woordvoerder zijn de ‘groene ambities’, zoals de Volkskrant ze definieert, helemaal niet bijzonder.

Dit is wie we zijn en hoe we tegen dingen aankijken. Dat het op gebied van klimaatverandering één minuut voor 12 is, zullen wij niet ontkennen. Integendeel, we vinden dat we daar met z’n allen iets aan moeten doen.

ING verliest rechtszaak tegen klant

ING lijdt een gevoelig verlies in de rechtbank, meldt het Financieele Dagblad. Door de daling van de Euribor-rente dreigde de ING verlies te leiden op een lening aan modebedrijf Blosh. Daarom verhoogde de bank het opslagpercentage van 1,70 naar 3,10 procent.

Blosh was het niet eens met de tienduizenden euro die het bedrijf jaarlijks extra moest gaan betalen. Het bedrijf won de rechtszaak tegen de bank.

De rechter kon de mogelijkheid om de opslagrente tussentijds te verhogen, niet terugvinden in het contract met Blosh. Bovendien vindt hij dat Blosh niet per se als een professionele partij kan worden gezien. Een woordvoerder van ING:

Wij zijn het niet eens met het vonnis van de rechter en zien goede gronden om daar hoger beroep tegen aan te tekenen.

De bank wil voorkomen dat er jurisprudentie ontstaat waarvan andere klanten gebruik kunnen maken. Volgens de advocaat van Blosh zitten ‘honderden’ klanten van ING met dezelfde kwestie.

DAF zet geld apart voor kartelboete

Mocht de Europese Commissie besluiten dat vrachtwagenproducent DAF schuldig is aan kartelvorming, dan ligt er alvast 800 miljoen euro klaar voor de boete. Volgens de Telegraaf blijkt dat uit een handelsbericht van DAF’s Amerikaanse moedermaatschappij Paccar.

De Europese Commissie is al langer bezig met een onderzoek naar onder meer Scania, Renault en Volkswagen. Een boete kan maximaal 10 procent van de omzet bedragen, schrijft de krant. Volgens een woordvoerder van DAF kan het bedrijf dit bedrag prima opzij zetten.

DAF Trucks verkeert in een uitstekende financiële conditie. Er zijn voldoende liquide middelen om dit bedrag van de voorziening te voldoen.