Vrouwen vinden competitie op het werk vervelender dan mannen

Vrouwen vinden het vervelender om op het werk in competitie te zijn met andere vrouwen dan met mannen. En vrouwen vinden het ook vervelender om met vrouwen in competitie te zijn dan mannen het vinden om met mannen in competitie te zijn.

Dat laten onderzoekers uit Londen zien in vier studies met bijna 800 volwassen proefpersonen (Journal of Personality and Social Psychology, online). De onderzoekers vroegen mannen en vrouwen wat die vonden van competitie op het werk met seksegenoten en met mensen van het andere geslacht. En ze gaven hun proefpersonen ook taakjes waarin mensen daadwerkelijk ofwel moesten samenwerken ofwel elkaars rivaal waren. Vrouwen vonden competitie met andere vrouwen het onprettigst en verwachtten daarbij het sterkst dat de onderlinge relatie schade zou oplopen.

Dat betekent niet dat vrouwen in competitie kwaadaardiger tegen elkaar zijn dan mannen, benadrukken de onderzoekers. Uit eerder onderzoek was bekend dat vrouwen juist meer dan mannen geneigd zijn om competitie te mijden. Al vanaf de kindertijd doen meisjes en vrouwen onderling meer hun best om in harmonie samen te spelen, en later werken, dan jongens en mannen.

Vrouwen worden daartoe ook aangespoord: een vrouw die zich wél competitief gedraagt, krijgt negatieve reacties. Zo leren vrouwen al van jongs af aan dat competitie niet bij hen past. Daar kunnen vrouwen ook last van hebben als ze carrière willen maken in een competitief ingerichte organisatie.

    • Ellen de Bruin