Vier het anders

Om te doen Geen zin in oranjekoeken en spijkerpoepen? Vier Koningsdag anders. Race met je terriër, zing met Andrea Hazes, of dril een vis in Zeewolde.

koningsdagkaart Tjarko van der Pol

1| Terriërrace met/zonder muilkorf

Wat? De Terriërclub (terrierclub.nl) organiseert een terriërrace. Er wordt met 3 of 4 honden tegelijk geracet. Let op! Als je terriër niet met andere honden overweg kan, moet je hem of haar muilkorven. Is dat onvoldoende? Dan doet de viervoeter niet mee.

Waar? Op het voetbalveld, Kruisweg 2, in Lepelstraat (het dorp, niet de straat). Inschrijven kan op de dag zelf tot 12.30 uur. Na wat oefenrondjes, start de wedstrijd. €5 per hond omstreeks 13.00 uur. Max. schofthoogte: 40 cm.

2| Andrea Hazes

Wat? Een hoed, een baard, twee borsten (en drie biertjes). Het is Andrea, de enige vrouwelijk lookalike van André Hazes.

Waar? In Café Merz in Spijkenisse om 16.30 uur. Na het optreden is er een meet and greet. Gratis entree.

3| Beter dan Cash

Wat? „Geen groot buitenspektakel dit keer”, maar een ontspannen avond met blues- en rockbands. Hoogtepunt lijkt Boys Named Sue te worden. Zij brengen het repertoire van Johnny Cash ten gehore, maar dan „op de manier zoals zij denken dat de liedjes het beste tot hun recht komen”.

Waar? In Café Camille in Beverwijk, gevestigd aan de Kerkstraat 37. De eerste band stapt om 13.30 uur het podium op.

4| Zonder diploma

Wat? Een obstakelparkoer op z’n Franekers, denk aan: baksteendragen, autowielhuppen, hooibaalklimmen en bootje varen. Geen zeemansbenen of zwemdiploma? Geen probleem. Die worden in Franeker gewoon verkocht, door Snelle Henk de Hagenees. Behalve zwemdiploma’s voor mensen met watervrees verkoopt hij ook klokjes die het bijna altijd doen.

Waar? Het startschot voor de jeugd klinkt om 10.00 uur bij café De Bogt fen Guné. Voor volwassenen om 11.00 uur. Opgeven kan via de website (ocdemandarijn.nl). Henk zal in de loop van de middag aankomen. Hoe hij eruit ziet? Volgens de organisatie herken je hem meteen.

5| Vis drillen

Wat? Hoe vaak riep jij de afgelopen jaren „beet!” en hoe vaak haalde je toen een vis op het droge? Juist. Een vis binnenhalen, ofwel ‘drillen’, is een kunst. Gelukkig geeft hengelsportvereniging Ons Stekkie woensdag een training.

Waar? Bij Ons Stekkie op Meidoorn 5 in Zeewolde. Er wordt geoefend op eenvoudige vangsten als snoek, karper en meerval, maar ook de ervaren visser kan aan zijn trekken komen dankzij gesimuleerde gevechten met tonijn en zeilvis.

6| Motors en mannenkoren

Wat? Het festival van nu, maar dan „met de gemoedelijkheid van vroeger”. Festival Beilen heeft wat traditionele elementen (zoals een braderie), maar biedt alternatief met een crossmotorrace, een oldtimertentoonstelling van (voornamelijk) tractoren en shantykoren die zeemansliederen ten gehore brengen.

Waar? Op de Hoefslag te Beilen (vlak naast Oranje). De toegang is gratis. Inschrijven voor de grasbaanrace of een rit in een oldtimer kan via de website festivalbeilen.nl.

7| Vier het niet

Wat? Een feestje voor iedereen „die het Oranjegebeuren maar niets vindt” en „geen supporter is van het Koningshuis”, zo luidt de omschrijving van de Anti Koningshuisparty op Facebook (te vinden onder: ‘Anti Koningshuis party op 27 april in Groningen’). Wat het oranjealternatief inhoudt, en of er gedanst en gelachen wordt, blijft in nevelen gehuld. Op de pagina zijn voornamelijk artikelen te vinden over de Groene Draeck en Willem-Alexanders ‘belastingontduiking’.

Waar? De exacte locatie is onbekend. Wellicht verschijnen de coördinaten vandaag nog op de Facebook-pagina.

8| In de natte grond

Wat? Wie zelfs op Koningsdag een #fitgril wil zijn, moet naar Kiel-Windeweer. Daar vindt de Deur Kielster Daarge Broezen (onvertaalbaar, echt) plaats. Wat het is? Rennen door moeilijk te bewerken natte veengrond. Die zuigt, die trekt, net zolang tot je spieren hetzelfde doen.

Waar? Er wordt gestart op het pad parallel aan de Kielsterachterweg (N385), ter hoogte van Kiel-Windeweer. Opgeven kan via deurkielsterdaargebroezen.nl. €5,50 per persoon. Verzamelen om 13.00 uur. Achteraf is er soep.

9| Mantra’s en meer

Wat? Lekker kletsen. Lekker genieten. Lekker zen zijn. Dat is het motto van het zoete Koningsfeestje van Play! en The Yellow Side of Life. Deze ‘potluck’, zelf eten en drinken meenemen, wordt een co-creatie. Je mag dus ook zelf activiteiten meenemen. Alleen mantrazingen staat vast.

Waar? Vanaf 13.30 uur in het Wilhelminapark in Utrecht. Het gezelschap is te herkennen aan hoepels, kleedjes en free hugs.

10| Wilde Westen

Wat? Exotische dieren zijn sinds september 2015 niet meer toegestaan in Nederlandse circussen. Toch gaat het er bij de circusparade in Zwolle wild aan toe. Naar verluidt zullen acrobaten te eenwiel, steltenlopers en jongleurs de revue passeren.

Waar? Tussen 11.00 en 16.00 uur op het Boerenkwartier in Zwolle. Gratis entree. Let op! Het kan druk worden, Willem-Alexander en Maxima zijn ook uitgenodigd.

11| Motorbende

Wat? Als het hele land een beetje begint in te kakken, kun je natuurlijk altijd nog naar Brabant. Daar brandt namelijk de hele dag het licht van honderden koplampen van gore, grote Harley Davidson-motoren. Tijdens de negende Harley-dag zijn er live bands, marktkramen en motoren, heel veel motoren.

Waar? Op en rond de &aposmert&apos (De Markt) in Valkenswaard, 5 kilometer van de Belgische grens. Van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis, met of zonder motor.

12| Bloemen en platen(meestal) gratis

Wat? Uitgekeken op je Chamaerops humilis (niet-winterharde palm)? Neem hem dan mee naar de plantenmarkt in Echt en ruil hem voor een hippe cactus of verkoop hem tegen een zacht prijsje. Naast planten zijn er ook zaden, potten, manden en groene boeken verkrijgbaar.

Waar? Van 11.00 tot 15.00 uur in Jeugdhuis Pius X, Mussenstraat 6 in Echt. Entree: 1 euro. De meeste planten gaan met ‘gesloten beurs’ van de hand.

Door Astrid van Rooij | Illustratie Tjarko van der Pol

    • Astrid van Rooij