Verrassend nagerecht van ontslagen sterrenkok

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: overwerk en ontslag.

None
Foto iStock

Jarenlang werkte hij vanaf het middaguur tot bijna middernacht, de chef-kok van eensterrenrestaurant Merlet in Schoorl. Hij klaagde wel eens over de hoge werkdruk en de extra uren die niet uitbetaald werden. Maar consequenties verbond hij er niet aan. Totdat hij vorig jaar april ziek werd en zijn werkgever hem in augustus ontsloeg. Toen ging hij rekenen: vanaf 2010 had hij 3.463 uren overgewerkt. Daar diende hij een rekening over in.

Voor de kantonrechter betoogde Merlet dat de ex-chef-kok daar helemaal geen recht op had. Al die jaren had hij zelf de roosters gemaakt en zijn eigen uren zo ingedeeld. Bij zijn aanstelling in 2012 was weliswaar een werkweek van 38 uur afgesproken, conform de horeca-cao. Maar langere werktijden horen bij de bedrijfscultuur in de horeca én bij zijn functie als chef-kok. Hij was immers verantwoordelijk voor de hele gang van zaken in de keuken.

Daar ging de rechter niet in mee. Want qua werktijden maakt de horeca-cao alleen een uitzondering voor werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen. Die kunnen tot overwerken worden verplicht, zonder dat daar extra loon tegenover staat. Maar zoveel verdiende de chef-kok van Merlet niet.

De rechter wees ook het verweer af dat de chef-kok zelf de roosters opstelde en dus de mogelijkheid had om zelf meer vrije tijd in te boeken. Want dat rooster was alleen gericht op het goed functioneren van de keuken, niet om overuren te compenseren. En als de chef-kok klaagde over zijn lange werktijden, was steevast het antwoord geweest dat compensatie in vrije tijd niet mogelijk was, omdat er geen geld was om een tweede sterrenkok in te huren.

De rechter kwam het restaurant alleen tegemoet bij de vaststelling van het aantal uren overwerk dat nog uitbetaald moest worden. Dat werd omlaag gebracht tot 2.184 uren, goed voor 54.863 euro. Bovendien moet het restaurant inzage geven in zijn administratie vanaf 2010, zodat de ex-chef-kok kan controleren of zijn werkgever hem voldoende heeft laten meedelen in de fooien.

    • Jos Verlaan