Veldrijdster met motor in fiets voor zes jaar geschorst

Ook moet Femke Van den Driessche een boete van 18.000 euro betalen en worden haar resultaten geschrapt.

Femke Van den Driessche tijdens het WK in Heusden-Zolder. Foto: Yorick Jansens / AFP

De Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche heeft een schorsing van zes jaar opgelegd gekregen wegens technologische fraude. Ook moet ze een boete betalen van ongeveer 18.000 euro en worden haar resultaten sinds 11 oktober 2015 geschrapt. Dat heeft de internationale wielerbond UCI dinsdag bekendgemaakt.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 11 oktober 2015 en zal op 10 oktober 2021 zijn uitgezeten. Van den Driessche moet door de schorsing ook haar Belgische en Europese titel in de leeftijdscategorie onder de 23 jaar inleveren.

Hogere strafeis

In maart kwam nog naar buiten dat tegen de negentienjarige sportvrouw een levenslange schorsing en een schadevergoeding van 50.000 euro was geëist.

De strafeis in deze zaak was uitzonderlijk hoog: in vergelijkbare gevallen wordt vaak twee jaar geëist. De advocaat van Van Driessche, Kristof De Saedeleer, liet toen weten dat hij een minimale eis van zes maanden schorsing had verwacht.

Mechanische doping

Na het WK op 31 januari in Heusden-Zolder kreeg de UCI een tip dat er gesjoemeld zou zijn met de fiets van Van den Driessche. Toen een controle werd uitgevoerd bleek dat er een motortje in haar fiets zat. De UCI verwees de zaak vervolgens door naar de tuchtcommissie. Het is volgens de bond de eerste zaak die draait om ‘mechanische doping’.

    • Etienne Verschuren