Vanuit de kat bekeken

‘Volgens mij,” zegt mijn buurvrouw samenzweerderig, „is Johan homo.” Johan is haar 14-jarige Noorse Boskat. Zoals hij daar rechtop zit, met zijn nucleair groene ogen en woeste manen, lijkt hij zich van geen sodomie bewust.

„Hoe weet je nou dat hij homo is,” zeg ik, „daarvoor heb je toch helemaal geen bewijzen.”

„Nou, als hij buiten is, zie ik hem bijna altijd met Davy, die abessijn van twee huizen verderop.”

„Dan kunnen ze toch gewoon vrienden zijn? Ik heb toch ook niet automatisch verkering met iemand met wie ik optrek?”

Ik heb Johan op behoorlijk heteroseksueel verkeer betrapt

„Misschien, maar,” en nu begint mijn buurvrouw te glunderen, „Ik zie weleens dat Johan Davy bespringt. En ik heb hem dat ook weleens bij andere katers zien proberen.”

„Is dat niet gewoon onder katten een teken dat je de ander de baas bent? Zij hebben toch–”

„JOHAN IS HOMO,” roept mijn buurvrouw, om me vervolgens op iets minder luide toon mee te delen dat ze nog een kop thee voor me gaat inschenken.

Johan vleit zich naast me neer op zijn kussentje. We zijn als mens natuurlijk geneigd om menselijke eigenschappen op onze huisdieren te projecteren. We denken dat als de kat ons een kopje geeft, hij dat doet omdat hij van ons houdt, maar goed, iedereen weet inmiddels ook dat katten dat doen om hun territorium af te bakenen. Katten zien hun mens niet als baasje maar als bediende. Dat is al tragisch, maar als we het vanuit de kat bekijken, is het zo nog mogelijk veel verdrietiger. Stel dat je een bediende hebt die elke dag braaf je je bakje brokjes en schoteltje melk brengt. Prima taakverdeling zou je zeggen. Maar wat nou als dezelfde bedienden, wanneer jij even stoer een vriend laat zien wie de baas is, meteen vuurwerk afsteken omdat ze denken dat je een homo bent.

Mijn buurvrouw woont zelf al jaren samen met een vrouw, dus mocht Johan inderdaad homoseksueel zijn, dan had hij zich geen toleranter thuis kunnen wensen. Het punt is echter dat ik Johan meermaals, notabene voor de deur, op behoorlijk heteroseksueel verkeer met de buurtpoezen heb betrapt. Hij had het daarbij iets teveel naar zijn zin om hem meteen tot mascotte van de Gay Pride uit te roepen maar goed, als ik dat tegen mijn buurvrouw zou zeggen zou ze me waarschijnlijk toebijten dat iedere homo ook weleens een biseksueel getint uitstapje heeft. En dat Johan dat soort uitstapjes ook moeten worden gegund. Zo blijft de soort in stand, of iets dergelijks. Johan knijpt zijn ogen naar me toe. We zullen zijn geaardheid maar niet aan zijn bediende verklappen. Straks schopt ze hem nog het huis uit. En het is buiten de kast een stuk ruimer, dan binnen.

    • Ellen Deckwitz