Vakkundig verrast door Toon

marchijink0

Precies 208 euro en 47 cent. Zoveel moet ik bijbetalen op de energierekening. De oorzaak: ik ben vakkundig ‘verrast’ door Toon, de slimme thermostaat van Eneco. Het energiebedrijf bezwoer vorig jaar dat Toon prima werkt met stadsverwarming, de enige vorm van warmte die je hier in Utrecht kunt krijgen.

De Eneco-voorlichter hield wel een slag om de arm. „Het is een spannend traject voor ons. We verwachten dat het in het begin niet helemaal 100 procent soepel zal lopen.”

Een gadget is een gadget, en je bent techredacteur of je bent het niet. In ruil voor een vierjarig contract kreeg ik een prachtig stukje Nederlandse smart technology in huis. Ik kon mijn verbruik vergelijken met andere Toonisten, ik kon binnen zien wat voor weer het buiten was en of er files stonden op weg naar het werk. Voor 3,50 euro per maand kon je de verwarming ook buitenshuis bedienen. Amazing!  Eén kleine maar: het duurde uren voor het warm werd in huis. Drie monteurs kwamen eraan te pas. Nadat de laatste een dag bezig was geweest, konden de coltruien en handschoenen weer uit. 

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

Het werd een slappe winter, alleen dacht Toon daar anders over. In drie maanden joeg de slimme thermostaat er het verbruik van een heel jaar doorheen – dat verklaart de 20 procent hogere rekening. Het scherm van Toon meldde echter dat ik bescheiden stookte – dat verklaart waarom Eneco inmiddels geen Toon meer levert aan klanten met stadsverwarming. „Te veel technische uitdagingen.”

Een slappe winter, maar daar dacht Toon anders over

Dat zegt de nieuwe Eneco-voorlichter, de vorige is naar Staatsbosbeheer vertrokken. Zou ik ook doen. Ik had de duizend Eneco-klanten met stadsverwarming wel eerst een mailtje gestuurd om te zeggen dat het toch niet werkt.

Er zijn nu zo’n 150.000 Toons in omloop. Eneco hoopt een miljoen Toon-klanten in Europa te veroveren. Het is de vraag of de slimme thermostaat zijn opmars voltooit. De hype rond Nest, de meedenkende thermostaat van Google, is al aan het bekoelen. Het personeel loopt weg, nieuwe producten laten lang op zich wachten.

Nest is slimmer dan Toon: hij past de temperatuur aan op je leefgewoontes, maar als je er een onvoorspelbaar ritme op nahoudt reageert de thermostaat net zo onvoorspelbaar. Nest koppelt slimme apparaten in je huis, zoals de beveiligingscamera en de rookmelder. Je kunt er, net als Toon, je slimme lampen mee aan- en uitdoen. Alweer: amazing.

Zolang de slimme thermostaat het vertikt om het huis te verwarmen op het moment dat jij dat wilt, blijft het weggegooid geld. 208 euro en 47 cent, om precies te zijn.