Uitgeregeerd of niet, ‘meer debat dan ooit’

In de senaat is alles pais en vree, maar in de Tweede Kamer zit de agenda bomvol scoormomenten.

Foto ANP / Bart Maat

Heerlijk rustig in de senaat

De plenaire vergadering van de senaat duurde vorige week op de kop af elf minuten. De agenda was precies één hamerstuk en stemmingen over drie moties lang. Deze dinsdag is de planning iets uitgebreider, twee uurtjes, met stemmingen en één kort debat. Op een paar incidenten na – denk aan de Mediawet waar staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) met moeite een meerderheid voor kreeg – is het al maanden rustig, zeggen senatoren in de wandelgangen. De conclusie is gauw getrokken: dit kabinet heeft de belangrijkste wetgeving echt wel doorgevoerd. Uitgeregeerd, klaar, verkiezingen.

Het lichte of zware schema

De vorige keer dat VVD en PvdA samen in een coalitie zaten en in die laatste fase van een regeerperiode zaten, was dat ook te merken aan de Haagse debatagenda. We schrijven 2001, het laatste jaar van het tweede Paarse kabinet, met VVD, PvdA en D66. Toen gebruikte de Tweede Kamer in rustige periodes vaak een ‘licht’ schema. Op woensdag begonnen ze dan pas na de lunch en op donderdag waren ze vóór het avondeten klaar. Er waren zelfs vergaderdagen dat de plenaire debatzaal helemaal niet werd gebruikt, bij gebrek aan agendapunten.

Tweede Kamer is drukdruk

De senaat mag relatief weinig te doen hebben, de Tweede Kamerleden zitten heus niet uit het raam te staren, verzekert een woordvoerder van de Tweede Kamervoorzitter bij navraag. De senaat spreekt alleen over wetsvoorstellen, de Tweede Kamer heeft ook het initiatiefrecht en controleert lopend beleid. Er staan nog ruim honderd debatten op de planning, „meer dan ooit”, zegt de woordvoerder. In de mediacratie van nu is alleen al het op de agenda krijgen van een onderwerp een plusje achter je naam als Tweede Kamerlid, zeker voor de oppositie. Laat staan dat zo’n licht debatschema de publieke discussie – zakkenvullers! – zou overleven.

    • Annemarie Kas