Topbankiers Deutsche Bank vrijgesproken in meineedzaak

Een rechtbank in München heeft maandag een hard oordeel geveld over een procedure die het Duitse Openbaar Ministerie vorig jaar aanspande tegen vijf (voormalige) topbankiers van Deutsche Bank.

Volgens de rechter is er geen enkel bewijs dat de bankiers zich schuldig hebben gemaakt aan meineed. De officier van justitie had tegen hen celstraffen geëist van vijftien maanden tot drieënhalf jaar.

Het is nog niet duidelijk of het OM in beroep gaat. De openbaar aanklager zei na het vonnis zich hierover komende dagen te beraden. Vaak nemen rechters in hoger beroep het vonnis van lagere rechtbanken over. Zij kijken niet opnieuw naar het bewijsmateriaal, maar onderzoeken alleen of de lagere rechtbank de procedures correct heeft gevolgd.

Voor Deutsche Bank is de uitspraak een opluchting. Duitslands grootste bank (1.700 miljard balanstotaal, bijna 100.000 werknemers) kwam de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak door schandalen en financiële problemen.

Jürgen Fitschen, een van de twee topmannen van Deutsche Bank, was een van de vijf verdachten in de meineedzaak. Sinds ongeveer een jaar is het wat rustiger rond de bank. De Brit John Cryan, de andere topman, probeert sinds zijn aantreden medio vorig jaar schoon schip te maken.

De zaak komt voort uit een andere procedure die in 2002 begon. De inmiddels overleden Duitse mediamagnaat Leon Kirch beschuldigde toenmalige topman Rolf Breuer van Deutsche Bank ervan medeverantwoordelijk te zijn voor het faillissement van zijn mediabedrijf dat jaar. Breuer trok in een tv-interview de kredietwaardigheid van Kirchs onderneming in twijfel. In 2011 trof Deutsche Bank een schikking met de erven van Kirch ter hoogte van 925 miljoen euro.

Volgens het openbaar ministerie hebben de vijf topbestuurders van Deutsche Bank in die rechtszaak gelogen tegen de rechter, in een poging elkaar te beschermen. (NRC)