Ansar al-Islam eist moord Bengaalse homo’s op

De terreurgroep is aan Al-Qaida gelieerd. Sinds vorig jaar vinden in Bangladesh veel moorden plaats op intellectuelen en bloggers.

Bengaalse moslims rouwen om het omgebrachte tweetal in Dhaka.
Bengaalse moslims rouwen om het omgebrachte tweetal in Dhaka. AP

De aan Al-Qaida gelieerde groepering Ansar al-Islam heeft de moord op twee Bengaalse homo’s opgeëist. Dat meldt Reuters. Een homoactivist en redacteur van een Bengaals tijdschrift voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) werden zondag omgebracht in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Op een Twitteraccount dat claimt Ansar al-Islam te vertegenwoordigen, is te lezen dat de twee zijn vermoord omdat ze homoseksualiteit zouden promoten. De redacteur, de 35-jarige Xulhaz Mannan, en zijn vriend Mahbub Rabbi Tonoy (25) werden omgebracht met kapmessen. De politie meldde na de aanval dat vijf moordenaars hun appartement binnentraden door zich voor te doen als koeriers.

Veel moorden

Sinds februari 2015 vinden in Bangladesh veel moorden plaats op intellectuelen, religieuze minderheden en bloggers. Zaterdag werd de hoogleraar Rezaul Karim Siddiqi (58) ook met kapmessen vermoord door aanhangers van Islamitische Staat (IS). Hem werd verweten atheïsme te prediken. Zijn dochter ontkende dat haar vader atheïst was. Wel organiseerde hij veel culturele activiteiten en had hij recent een muziekschool geopend.

Enkele weken geleden werd er een student vermoord die zich op sociale media uitsprak tegen de islam. Aan de universiteit van Rajshahi werden eerder al drie hoogleraren gedood door radicale moslims. In totaal zijn sinds begin 2015 zeventien moorden opgeëist door radicale moslims, zo meldt Reuters.

Homoseksualiteit is illegaal in Bangladesh, een land met zo’n 160 miljoen inwoners. Het Zuid-Aziatische land kampt met een sterke groei van islamitisch fundamentalisme, terwijl bewoners van het land vanouds juist een relatief tolerante versie van de islam aanhingen.