Taakstraffen in Valkenburgse zedenzaak

De mannen zijn veroordeeld tot een taakstraf van minimaal 180 uur en moeten een dag de cel in.

Een appartement van Hotel Botterweck waar mogelijk het 16-jarig meisje seks met de mannen gehad zou hebben door toedoen van een loverboy.
Een appartement van Hotel Botterweck waar mogelijk het 16-jarig meisje seks met de mannen gehad zou hebben door toedoen van een loverboy. Piroscka van de Wouw/ANP

De rechtbank in Limburg heeft vandaag drie mannen veroordeeld tot een taakstraf vanwege hun betrokkenheid bij de Valkenburgse zedenzaak. Twee mannen krijgen een taakstraf van 180 uur, een ander een taakstraf van 240 uur. Ook krijgen ze een gevangenisstraf van een dag. Zij hebben naar verluidt tegen betaling seks gehad met een minderjarig meisje. Zij werd daartoe gedwongen door haar pooier Armin A.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen een 30-jarige verdachte uit Simpelveld acht maanden cel geëist, waarvan vier voorwaardelijk. De tweede verdachte, een Belg, hoorde een eis van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Tegen de derde verdachte, een 40-jarige man uit Zwolle, werd een jaar onvoorwaardelijk geëist.

In de Valkenburgse zedenzaak worden in totaal 29 mannen vervolgd wegens seks met het minderjarige meisje ‘Kimberley’. Tegen de meeste van hen zijn taakstraffen of celstraffen van enkele maanden geëist.

De ontucht vond onder meer plaats in een hotelkamer in Valkenburg, aan het einde van 2014. Armin A., de pooier en loverboy van het meisje, werd op heterdaad betrapt en gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar cel voor mensenhandel. Hij regelde klanten voor het meisje, die vier tot vijf mannen per dag ontving in de hotelkamer. Het OM denkt dat Kimberley in totaal tachtig ‘klanten’ heeft gehad.

Hij werkte, voordat zijn betrokkenheid bij de zedenzaak bekend werd, als groepsleider in een jeugdzorginstelling in Zuid-Limburg.

    • Bas Tooms