Strafzaak tegen coffeeshop Checkpoint moet weer over

De coffeeshop had meer softdrugs in voorraad dan toegestaan. Wat was de rol van het Openbaar Ministerie daarbij?

Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Foto Ed Oudenaarden / ANP

De strafzaak in hoger beroep tegen de eigenaar van de voormalige coffeeshop Checkpoint in Terneuzen moet opnieuw worden behandeld. De Hoge Raad heeft vanmiddag een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam vernietigd. Daarin werd het Openbaar Ministerie volgens de Hoge Raad ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard. Het gerechtshof in Den Bosch moet de strafzaak nu opnieuw behandelen.

Checkpoint in Terneuzen was een van de grootste coffeeshops van Nederland. De eigenaar moest terechtstaan omdat de coffeeshop meer softdrugs in voorraad had dan toegestaan. Checkpoint was volgens justitie een crimineel scharnierpunt tussen de legale verkoop en de illegale inkoop van softdrugs.

De driehoek van politie, justitie en burgemeester gedoogde de coffeeshop, met medeweten van het Openbaar Ministerie. Daardoor kon Checkpoint uitgroeien tot een van de grootste coffeeshops van Nederland, met dagelijks twee- tot drieduizend klanten, ook uit Frankrijk en België. Het bedrijf maakte in hoogtijjaren met negentig medewerkers een miljoenenomzet.

Vervolging is nu nog niet zeker

Het is de tweede keer dat de Hoge Raad een uitspraak van een gerechtshof in deze strafzaak vernietigt. Eerder gebeurde dat bij een uitspraak van het hof in Den Haag. De Hoge Raad benadrukte dat het Openbaar Ministerie slechts in uitzonderlijke gevallen niet-ontvankelijk kan worden verklaard. Die motivatie achtte de raad opnieuw niet voldoende.

Het Amsterdamse gerechtshof verklaarde in de zomer van 2014, na een lange procedure via de rechtbank Middelburg, het gerechtshof Den Haag en de Hoge Raad, het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk. Volgens het hof mocht de verdachte erop vertrouwen dat de gedoogvoorwaarden voor het opzettelijk verkopen en leveren van hennep en/of hasj niet werden overtreden en hij niet zou worden vervolgd. Maar volgens de Hoge Raad verzuimde het hof vast te stellen dat dit vertrouwen bij de coffeeshopeigenaar werd gewekt door uitlatingen van het OM, of uitlatingen die aan het OM zijn toe te schrijven. Volgens het hof mocht de verdachte de gedoogvoorwaarden zo uitleggen als hij deed en werden ze niet overschreden.

Lees ook: Het begon met een paar simpele regels, een verhaal over de geschiedenis van het gedoogbeleid.

Dat wil volgens de Hoge Raad echter nog niet zeggen dat er niet mocht worden vervolgd. Dat er geen andere criminele organisatie bij de aanvoer van hasj en hennep aan Checkpoint betrokken bleek te zijn, wil volgens de Hoge Raad niet zeggen dat de coffeeshop niet zelf als criminele organisatie kon worden gezien. De eigenaar mocht ook worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie

    • door onze redacteuren