Spanje moet 26 juni opnieuw naar de stembus

Het land zit sinds de vorige verkiezingen van 20 december in een politieke impasse.

Pedro Sanchez, leider van de Spaanse socialistische partij PSOE, tijdens een persconferentie in het parlement.
Pedro Sanchez, leider van de Spaanse socialistische partij PSOE, tijdens een persconferentie in het parlement. Foto REUTERS/Susana Vera

De Spanjaarden moeten 26 juni weer naar de stembus voor nationale verkiezingen. Een laatste poging van koning Felipe VI een formateur aan te wijzen, die een regering zou moeten vormen, is dinsdag op niets uitgelopen. Komende maandag verstrijkt de deadline voor het aantreden van een nieuw kabinet.

Spanje verkeert sinds de parlementsverkiezingen van 20 december vorig jaar in een politieke impasse. Voor het eerst sinds ruim veertig jaar is het politieke landschap versplinterd en is de hegemonie van de conservatieve Partido Popular en de socialistische PSOE doorbroken. Nieuwe partijen als Podemos en Ciudadanos maakten een einde aan het stelsel waarbij twee partijen elkaar afwisselden.

Bij nieuwe verkiezingen waarschijnlijk geen grote veranderingen

De Partido Popular van premier Mariano Rajoy bleef met 124 van de 350 zetels wel de grootste partij, maar raakte de absolute meerderheid kwijt. Rajoy wilde met de PSOE (90 zetels) en Ciudadanos (40 zetels) een grote coalitie vormen, maar stuitte daarbij op verzet van de socialistische leider Pedro Sánchez. Pogingen van Sánchez zelf met steun van het liberale Ciudadanos te gaan regeren, mislukten daarna ook.

De voorbije maanden ontstond een impasse waarin de verschillende partijen geen uitweg meer zagen. Demissionair premier Rajoy kwam door verschillende corruptieschandalen binnen zijn partij en de slechte economische cijfers helemaal alleen te staan. Alternatieven voor een links kabinet waren niet voorhanden.

Dinsdag leek nog even een combinatie van PSOE, Podemos, IU en een aantal andere kleine partijen een kans van slagen te hebben. Maar de overeenkomsten tussen deze linkse partijen bleken een te wankele basis voor het vormen van een regering. Koning Felipe VI rest niets anders dan het uitschrijven van verkiezingen.
Volgens de laatste opiniepeilingen in Spanje zullen er door nieuwe verkiezingen geen grote veranderingen plaatsvinden in het aantal zetels.

    • Koen Greven