Eindelijk je snelheid meten in Google Maps

Beeld Velociraptor

Nieuwe technologie komt plotseling en vaak bloederig op aarde, om na een veelbewogen maar te kort leven met weinig geluid te sterven. Eenzaam en in het duister. Overgenomen door iets beters, iets nieuwers. Dat bovendien beter in broekzakken past. Steve Jobs zei ooit: „De dood is waarschijnlijk de beste uitvinding ooit. Het vaagt het oude uit om ruimte te maken voor het nieuwe.” En hij kan het weten.

Neem bijvoorbeeld navigeren. Hoe lang hebben we nou kunnen genieten van die navigatieapparaatjes in de auto, voordat ze werden vervangen voor telefoon-apps? Ik heb nog wel zo’n zwart kastje met een zuignap, maar alleen voor als m’n telefoon leeg is. En toen ik dat ding laatst wilde updaten (‘lifetime map updates’) meldde fabrikant Mio dat mijn exemplaar ‘gediscontinueerd’ is. Dan niet.

Wat zou het ook; ik heb een Android-smartphone met Google Maps die alles kan wat zo’n navigatieapparaat ook kan. Bijna alles. Alleen een snelheidsmeter ontbreekt vooralsnog. Maar dat lost het gratis appje Velociraptor op. Daarmee krijg je als je Google Maps opstart twee kleine, te verplaatsen rondjes in je scherm met de maximumsnelheid en je huidige snelheid in mph of kpu. C’est ça. Handig, zeker in een land waar je om de halve meter van 80 naar 130 naar 100 naar 50 moet schakelen en dat zomaar anders kan zijn tussen 19.00 uur en 8.00 uur bij volle maan, mits het geen schrikkeljaar is. Zo’n zwevend rondje dat rood wordt als je op koers ligt voor een boete, werkt dus uitstekend.

Hoewel: het eerste ritje met de app was een teleurstelling. Tussen Rotterdam en Den Haag gaf hij geen informatie, niet op het nieuwe stuk A4, maar ook niet op de oude A12. Wat bleek: de app was in korte tijd zo populair geworden dat de servers vastliepen. Maar bij een tweede rit, een dag later, wist de app ook in kleinere straten in Rotterdam-West hoe hard je er maximaal mocht.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

Die rokende servers zijn van OpenStreetMap, een soort geografische Wikipedia waaraan je zelf informatie kunt toevoegen op de wereldkaart, tot op straatniveau. Dat maakt dit appje - net als Wikipedia - niet gegarandeerd foutloos, hoewel OpenStreetMap wel controles uitvoert op wat de community aan de kaarten toevoegt.

Een simpel, doeltreffend en handig appje dus, dat binnenkort vast vervangen zal worden door iets beters.

    • Peter van der Ploeg