P·G·P

Waarom in de media? De politie legde vorige week een groot PGP-netwerk plat.
Waar komt het vandaan? Pretty Good Privacy, geleend van een radioserie.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Boeventelefoons, zo noemde De Telegraaf ze. Vorige week haalden de politie en het Openbaar Ministerie een netwerk van 19.000 telefoons uit de lucht. Het ging om toestellen die gebruikmaakten van PGP-encryptie, waarmee berichten versleuteld kunnen worden verstuurd. Handig voor schimmige zaakjes, maar ook voor klokkenluiders en journalisten: veel verslaggevers hebben hun PGP-nummer dan ook prominent in hun Twitterprofiel staan.

Waar komt die term vandaan? PGP, een afkorting van Pretty Good Privacy, is in 1991 bedacht door de Amerikaanse Philip Zimmermann – overigens ook eigenaar van het bedrijf Silent Circle, dat de extra versleutelde Blackphone ontwikkelde. Zimmermann ziet beveiligde communicatie als een grondrecht: of je nu over je financiële zaken wilt praten, of over een geheim liefje.

Zimmermann liet zich inspireren door de naam van een fictieve supermarkt – Ralph’s Pretty Good Grocery – uit de populaire Amerikaanse radioserie Lake Wobegon, over een dorpje waar enkel sterke vrouwen, knappe mannen en bovengemiddelde kinderen wonen. Ook de supermarkt is superieur. „If you can’t find it at Ralph’s, you can probably get along (pretty good) without it.

Een opmerkelijk bescheiden naam voor zulke encryptiesoftware

Pretty good. Dat betekent zoiets als: prima, best oké. Of, zoals het satirische Urban Dictionary het online verwoordt: around 80 % complete of a good thing or a person. Een opmerkelijk bescheiden naam voor encryptiesoftware die zo lastig te kraken blijkt – het Nederlands Forensisch Instituut zou er pas eind vorig jaar in geslaagd zijn om sommige PGP-telefoons open te breken.

Voor een computerleek klinkt PGP als een code op zich – ingewikkeld, oninteressant. Media spreken in de headlines daarom liever van ‘versleutelde netwerken’ of ‘veilige telefoons’. Maar die veiligheid is relatief: zie de Amerikaanse FBI, die zonder hulp van Apple de iPhone van een terrorist wist te kraken. En wordt de software verkeerd gebruikt, dan is veiligheid helemaal niet gegarandeerd.

In de wereld van encryptiesoftware kun je maar beter niet te zelfverzekerd zijn. En daarmee lijkt de naamgeving van PGP ineens weer een heel logische.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

    • Sterre van der Hee