Peter de Smet is Hendrik Groen

9200000026240445

‘Wie is Hendrik Groen?’ is een vraag die – sinds het bejaardendagboek Pogingen iets van het leven te maken een bestseller werd – behoorlijk veel lezende mensen bezighoudt. Logisch ook, achter zo’n goed verkopend boek, dat bovendien in 25 landen in vertaling verscheen, moest wel een grote naam zitten. Meestal werd er ingezet op auteurs als A.L. Snijders, Nico Dijkshoorn, Marcel van Roosmalen, Bert Keizer, Sylvia Witteman, Arnon Grunberg, Stijn Aerden, Paul Abels en Carel Helder. Het giswerk kan gestaakt worden: achter het pseudoniem van Hendrik Groen zit Peter de Smet.

De belevenissen van Hendrik Groen werden indertijd op de website Torpedo gezet, het internettijdschrift van auteur Carel Helder. De verhalen waren zo goed, dat Henk Verweerd van uitgeverij Liverse, contact opnam met Carel Helder met het verzoek contact te mogen opnemen met de auteur van die belevenissen van een bejaarde man. Carel Helder bracht Verweerd in contact met Peter de Smet.

Beter aanbod

„Onze uitgeverij is vooral gespecialiseerd in poëzie, en we wilden uitbreiden met het uitgeven van korte verhalen. Dus ik was er alert op”, vertelt Henk Verweerd door de telefoon. „Peter de Smet en ik hadden de afspraak gemaakt dat in januari 2014 het dagboek bij ons zou worden uitgegeven. Maar op een gegeven moment kreeg ik een mailtje van Peter de Smet dat het niet doorging. Waarom hij toen besloot bij een andere uitgeverij zijn boek uit te geven, heeft hij niet gezegd. We hebben sindsdien ook geen contact meer gehad. Ik neem aan dat hij inmiddels van uitgeverij Meulenhoff op financieel vlak een beter aanbod had gehad.”

De verhalen van Hendrik Groen waren inmiddels ook al in Het Parool verschenen. Dat was voor Paloma Sánchez, uitgever bij Meulenhoff Boekerij, aanleiding om Hendrik Groen te benaderen. „Via via kwam ik met Hendrik Groen in contact en een half jaar later was er toen een boek. Dat er ook al afspraken waren met een andere uitgeverij, daarvan is mij niets bekend”, vertelt Sánchez door de telefoon.

Peter de Smet, opgegroeid en woonachtig in Amsterdam Noord waar zich ook de belevenissen van Hendrik groen afspelen, laat vanuit Antwerpen weten dat hij onze vragen niet wil beantwoorden. “Ik zit gewoon niet te wachten op publiciteit.” Meulenhoff brengt na de twee dagboeken als volgende boek een roman van Hendrik Groen uit.