Ontslag na lolbroekerij

Hij had toegang tot het zenuwcentrum van de publieke omroep op het mediapark in Hilversum. En in januari vorig jaar, daags na de gijzelingsactie daar van Tarik Z., plaatste hij een bericht op Facebook met een foto van de locatie met de tekst: „Zo lek is alles nu!!! Ik loop gewoon naar binnen...” Het leverde hem ontslag op staande voet op. Zonder de eerder afgesproken gouden handdruk van ruim 22.000 euro bij eventueel vertrek.

Zijn werkgever, een extern bedrijf dat in opdracht van NOS en NPO de techniek in de Master Control Room (de centrale plek voor alle in- en uitgaande tv-verbindingen) beheert, had met alle medewerkers afgesproken dat niemand zich negatief over opdrachtgevers mocht uitlaten. Op straffe van ontslag. En dat was nu toch gebeurd, notabene daags nadat zich bij NOS „een levensbedreigende situatie had voorgedaan”. Vandaar dat ontslag, ook al omdat hij die gedragscode al eens had overtreden.

Maar daar dacht de rechter anders over. Want ontslag op staande voet is een ultimum remedium dat de werkgever goed moet onderbouwen. En dat was niet het geval. Van eerdere waarschuwingen was niets gebleken. En in het Facebook-bericht werden geen namen genoemd van opdrachtgevers of het bedrijf zelf. Bovendien had de NOS zelf vlak na het incident aangegeven, verdere sancties niet nodig te vinden. Het ontslag op staande voet was onterecht, oordeelde de rechter. De man heeft alsnog recht op die gouden handdruk van 22.174 euro.