Noorwegen in beroep tegen uitspraak detentie Breivik

Vorige week bepaalde een rechter dat de veroordeelde moordenaar onder een te hard gevangenisregime leeft.

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

De Noorse overheid gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak over de leefomstandigheden van Anders Breivik. Vorige week werd bepaald dat Breivik deels onder een te streng gevangenisregime leefde. Omdat hij in afzondering vastzit, zouden zijn rechten onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn geschonden.

De Noorse staat is het daar niet mee eens en heeft dinsdag beroep aangetekend. Details over het beroep zijn nog niet bekend, maar die zullen volgens minister van Justitie Anders Anundsen tegenover persbureau AP “binnen een paar dagen” volgen.

Breivik had de zaak aangespannen wegens het in zijn ogen te strenge gevangenisregime waar hij sinds zijn veroordeling voor de moord op 77 mensen onder leeft. Zo zou zijn cel te koud zijn en werd hij te vaak uitgekleed en gefouilleerd. Brieven van Breivik worden gecensureerd e aan het begin van zijn detentie zou hij te vaak handboeien hebben moeten dragen. Contact met andere gevangenen heeft Breivik niet, alleen met zijn bewakers kan hij gesprekken voeren.

De Noor eiste meer bewegingsvrijheid en privacy. Volgens de rechter was er inderdaad sprake van een inbreuk op het verbod op vernederende en onmenselijke straffen onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Het is een compleet afgesloten wereld met weinig menselijk contact”, zo oordeelde de rechter vorige week. Een inbreuk op diens privé- of gezinsleven was echter niet bewezen.

    • Philippus Zandstra