Nieuw maandblad vervangt DeLuxe bij NRC

Vanaf zaterdag verschijnt elke maand bij NRC Weekend een nieuw tijdschrift. ‘Het Blad bij NRC’ vervangt glossy DeLuxe.

NRC Weekend komt met een nieuw maandelijks lifestylemagazine: Het Blad bij NRC. Maandagavond vond de lancering plaats in de Hermitage in Amsterdam. Het magazine, dat op 30 april voor het eerst bij de zaterdagkrant zal zitten, vervangt DeLuxe, de voorganger die zes keer per jaar verscheen. De zaterdagse bijlage Lux blijft wel bestaan.

Waarom is DeLuxe aan vervanging toe? „Het blad was te weinig journalistiek”, zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch. „Het mag kritischer, actueler, wat meer bijten.” Dat is het voornaamste verschil tussen Het Blad en DeLuxe. Vandermeersch: „DeLuxe was deels een antwoord op de vraag van adverteerders waarvan reclames niet mooi staan op papier, zoals horloges of auto’s. Daar voelde de krant zich ongemakkelijk bij.”

Het Blad zal maandelijks de actualiteit centraal stellen op het gebied van mode, reizen, kunst, interieur en koken. Daarbij zal in de langere verhalen regelmatig een thema terugkomen. Het magazine zit bij NRC Weekend (oplage van 250.000 exemplaren).

Een lifestyleblad bij een krant is inmiddels geen nieuw fenomeen meer. Zo heeft de Volkskrant wekelijks Volkskrant Magazine en de lezers van de regiokranten van Wegener, nu de Persgroep, krijgen sinds 2015 &Magazine, gebaseerd op AD Magazine.

Hoe onderscheidt het maandelijkse lifestylemagazine van NRC zich van het zaterdagse Lux? Door de internationale allure, aldus Vandermeersch. „Kosmopolitisch”, noemt hij het blad. De wekelijkse Lux is meer gericht op kwesties uit het dagelijks leven zoals relaties en vrije tijd. Het Blad bij NRC heeft volgens de hoofdredacteur als enige lifestylemagazine een grensoverschrijdend karakter, maar wél met een Nederlands tintje. Dat moet bijvoorbeeld blijken uit het maandelijks terugkerende interview, in de eerste editie met regisseur Paul Verhoeven.

DeLuxe, lezers hielden ervan of haatten het. Hoe gaat de krant de haters overtuigen Het Blad toch open te slaan? Vandermeersch: „NRC is een krant van het hoofd, Het Blad is meer een magazine vanuit het hart en de buik. Met verhalen die wij niet in de krant brengen. Daar storen sommige lezers zich aan. Dat zal niet veranderen.” DeLuxe bestond sinds 2010 en wordt na minder dan zes jaar vervangen. Is het daarmee een flop? Vandermeersch ziet het meer als een proces. „Vijf jaar geleden had NRC nog niets wat op DeLuxe leek. Nu zijn we weer toe aan een verandering.”