Nadal wil al zijn dopingtests openbaar maken

Eerder klaagde de Spaanse tennisser al een voormalig minister aan wegens aantijgingen dat hij doping zou gebruiken.

Rafael Nadal tijdens de Barcelona Open. Foto AP Photo/Manu Fernandez

Tennisser Rafael Nadal wil dat de uitslagen van zijn dopingtests openbaar worden gemaakt. De Spanjaard doet de oproep in een brief aan David Haggerty, de baas van de International Tennis Federation (ITF), die in handen is van persbureau AP.

Nadal wordt al geruime beticht van dopinggebruik. De veertienvoudig Grand Slam-kampioen heeft dit echter altijd ontkend. Openbaarmaking van al zijn tests en de uitslagen zou voor eens en altijd de twijfel moeten wegnemen. Uit de brief:

“Het moet niet meer mogelijk zijn om in onze tenniswereld zomaar beschuldigingen te uiten zonder bewijs (…) Ik weet hoe vaak ik ben getest, zowel tijdens als buiten de competitie. Maak alstublieft mijn biologische paspoort en mijn complete geschiedenis met alle dopingtests openbaar.”

Het verzoek aan de ITF is een reactie op aantijgingen van de Franse oud-minister van Sport Roselyne Bachelot, die Nadal vorig maand betichtte van dopinggebruik. Nadal was zeven maanden uit de running wegens een blessure, maar volgens Bachelot hing Nadals absentie samen met ‘een positieve dopingtest’. De tennisser klaagde dinsdag Bachelot aan wegens smaad, nadat hij al eerder had gedreigd met een rechtszaak. Hij refereert aan de zaak in de brief aan Haggerty:

“Het is onacceptabel en oneerlijk dat iemand die verstand van sport heeft, in het openbaar zulk soort dingen kan zeggen zonder enige vorm van bewijs.”

    • Philippus Zandstra