Mitsubishi knoeide al 25 jaar met cijfers benzineverbruik

Het bedrijf stelt een externe commissie in om onderzoek te doen.

Foto: Thomas Peter / Reuters

Autofabrikant Mitsubishi sjoemelde al sinds 1991 met tests die het benzineverbruik meten. Dat gaf het bedrijf dinsdag toe tijdens een persconferentie, meldt persbureau AP. Het bedrijf liet weten drie externe experts te hebben aangesteld om de komende drie maanden meer onderzoek te doen naar de vervalsing.

Vorige week liet de autofabrikant weten dat medewerkers met testdata over de bandendruk hadden gesjoemeld om drie automodellen zuiniger uit de tests te laten komen dan ze in werkelijkheid zijn. Het gaat in totaal om 600.000 auto’s, van het type eK en Dayz Roox.

Tijdens de persconferentie benadrukte Tetsuro Aikawa, de president van het bedrijf, dat ze de volle omvang van het probleem nog niet kennen. Daar is meer onderzoek voor nodig. Het is daarom nog niet duidelijk welke maatregelen het bedrijf treft. Hij zei bovendien niet op de hoogte te zijn geweest van de vervalsing.

Nissan ontdekte vervalsing

Het probleem kwam aan het licht nadat Nissan verschillen ontdekte tussen de testdata en het daadwerkelijke benzineverbruik van auto’s die Mitsubishi produceerde. Mitsubishi stelde hierna een onderzoek in. Nissan en Mitsubishi werken sinds 2011 samen in het samenwerkingsverband ‘NMKV’.

Mitsubishi is niet de eerste autofabrikant die wordt betrapt op het sjoemelen met gegevens. Vorig jaar bleek dat Volkswagen software inbouwde waardoor auto´s minder schadelijke stoffen uitstootte in een testomgeving dan in de praktijk. Het verschil is dat Mitsubishi de uitkomsten van het brandstofverbruik vervalste.

    • Belia Heilbron