MH17-onderzoeker en acteur onderscheiden

Dit jaar zijn 2.755 burgers gedecoreerd met koninklijk lintje.

Televisiepresentatrices Natasja Froger en Loretta Schrijver, topkok Robert Kranenborg en acteur Thom Hoffman hebben deze dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. In totaal kregen dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag 2.755 personen een lintje: 83 minder dan vorig jaar. 35 procent van de onderscheidingen is dit jaar voor een vrouw. De lintjes zijn in de meeste gevallen een bekroning voor ‘gewone’ Nederlanders voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Dertien mensen werden deze dinsdag opgenomen in de Orde van de Nederlandse Leeuw, die exclusiever is dan de Orde van Oranje-Nassau en bedoeld is voor mensen met een bijzonder talent. Acteur, fotograaf en documentairemaker Hoffman is één van hen, die de hoge onderscheiding krijgt voor het meespelen in zeventig Nederlandse en buitenlandse films en zijn inzet voor onder meer het Museum Volkenkunde.

Andere bekenden aan wie onderscheidingen in de Orde van Oranje-Nassau worden uitgereikt zijn radiopresentator Govert van Brakel en Ron Smits, technisch adviseur van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Smits krijgt een lintje omdat hij „onder buitengewoon moeilijke omstandigheden” een „cruciale bijdrage” leverde aan het onderzoek afgelopen jaar naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne.

Qua regionale spreiding werden dit jaar in de provincie Zuid-Holland de meeste mensen gedecoreerd: 506. In het Caraïbische deel van het koninkrijk ontvingen 33 personen een onderscheiding. De oudste gedecoreerde is mevrouw Woelinga-Rodbard (1919) uit Uithoorn, die sinds 1965 actief is als vrijwilliger voor onder meer Amnesty. De jongste is C. Willemstijn (36) uit Den Haag, die zich inzet voor de Nederlandse Stomavereniging.

Iemand voordragen kan bij de Kanselarij der Nederlandse Orden. Achtereenvolgens de burgemeester en de commissaris van de koning kunnen dan een positief advies geven aan het Kapittel voor de Civiele Orden, die het laatste, zwaarwegende advies geeft. Dat gaat naar de minister in kwestie. Bij een hoogleraar is dat bijvoorbeeld de minister van Onderwijs.