Lintjes voor Loretta Schrijver en Robert Kranenborg

In totaal werden 2.755 uitgedeeld, ruim tachtig minder dan een jaar geleden. De meeste onderscheidingen werden in Zuid-Holland uitgedeeld.

Acteur Thom Hoffman is opgenomen in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Acteur Thom Hoffman is opgenomen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Foto ANP / Lex van Lieshout

Televisiepresentatrices Natasja Froger en Loretta Schrijver, topkok Robert Kranenborg en acteur Thom Hoffman hebben deze dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. In totaal kregen dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag 2.755 personen een lintje, wat er 83 minder zijn dan vorig jaar. 35 procent van de onderscheidingen is dit jaar voor een vrouw. De lintjes zijn in de meeste gevallen een bekroning voor ‘gewone’ Nederlanders voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Dertien mensen werden deze dinsdag opgenomen in de Orde van de Nederlandse Leeuw, die exclusiever is dan de Orde van Oranje-Nassau en bedoeld is voor mensen met een bijzonder talent. Acteur, fotograaf en documentairemaker Hoffman is één van hen, die de hoge onderscheiding krijgt voor het meespelen in zeventig Nederlandse en buitenlandse films en zijn inzet voor onder meer het Museum Volkenkunde.

Andere bekende namen aan wie onderscheidingen in de Orde van Oranje-Nassau worden uitgereikt zijn die van radiopresentator Govert van Brakel en Ron Smits, een technisch adviseur van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Smits krijgt een lintje omdat hij “onder buitengewoon moeilijke omstandigheden” een “cruciale bijdrage” geleverd bij het onderzoek dat de Onderzoeksraad afgelopen jaar deed naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne.

Natasja Froger kreeg een lintje voor haar inzet voor kansarmen in de maatschappij, Loretta Schrijver voor haar inzet voor natuur en milieu.

Qua regionale spreiding werden dit jaar in de provincie Zuid-Holland de meeste mensen gedecoreerd: 506. In het Caribische deel van het koninkrijk ontvingen 33 personen een koninklijke onderscheiding. De oudste persoon die dit jaar een lintje krijgt is mevrouw Woelinga-Rodbard (1919) uit Uithoorn, die sinds 1965 actief is als vrijwilliger voor onder meer Amnesty. De jongste gedecoreerde van 2016 is de 36-jarige C. Willemstijn uit Den Haag, die zich inzet voor de Nederlandse Stomavereniging.

Hoe krijg je een lintje?

Wie iemand wil voordragen kan een formulier invullen op de website van de Kanselarij der Nederlandse Orden (www.lintjes.nl). Daarin is veel aandacht voor de bijzondere verdiensten die een kandidaat voor de samenleving heeft. De eerste die een aanvraag beoordeelt is de burgemeester. Hij kijkt of iemand decorabel is. Daarna gaat zijn advies naar de commissaris van de koning, die ook kijkt voor welk type lintje een kandidaat in aanmerking komt.

De commissaris stuurt het dossier door naar het Kapittel voor de Civiele Orden, die het laatste, zwaarwegende advies geeft. Dat gaat vervolgens naar de minister in kwestie. Bij een hoogleraar gaat het bijvoorbeeld om de minister van Onderwijs.

Welke onderscheidingen zijn er?

Er zijn drie ordes, de hoogste is de meest exclusieve categorie:

  • De Orde van de Nederlandse Leeuw voor mensen “met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving”. In volgorde van exclusiviteit: Ridder Grootkruis, Commandeur, Ridder.
  • De Orde van Oranje-Nassau voor mensen die zich voor de samenleving “bijzonder verdienstelijk” hebben gemaakt. In volgorde van exclusiviteit: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.
  • De Militaire Willems-Orde is een dapperheidsorde. Ook niet-Nederlandse militairen of burgers (zoals verzetsstrijders) kunnen deze orde ontvangen.

Daarnaast zijn er nog verschillende dapperheidsonderscheidingen, onderscheidingen onder de bevoegdheid van de Koning, de medaille van de Nederlandse politie, de Legpenning van het concern politie Nederland, en de vrijwilligersmedaille voor Openbare Orde en Veiligheid.

    • Pim van den Dool