KNMI geeft code geel af voor het hele land

Het verkeer moet dinsdag rekening houden met gladheid op de weg door hagelbuien en natte sneeuw.

Een witte aanblik na een hagelbui op de snelweg A27. Foto: Frits Sissing / ANP

De KNMI heeft dinsdag voor het hele land code geel afgegeven en waarschuwt voor onweer, gladheid door hagel en windstoten aan de zuidwestkust. Door felle hagelbuien kan het vooral in de provincies Gelderland en Noord-Brabant lokaal korte tijd glad zijn.

Aan de zuidwestkust kunnen bij buien zware windstoten optreden van ongeveer 90 kilometer per uur. Dinsdagavond neemt de kans op onweer weer af.

Koude Koningsdag

Maandag voorspelde het KNMI dat het op Koningsdag maximaal 8 tot 10 graden Celsius zal worden, met gevoelstemperaturen van slechts 2 tot 3 graden. Dat zou mogelijk de koudste 27 april in bijna vijftig jaar betekenen: het kouderecord staat tot nu toe op naam van de editie van 1985, toen de maximum temperatuur 7,4 graden bedroeg.

Tijdens Koningsnacht, de nacht van dinsdag op woensdag, vriest het voor het gevoel zelfs een paar graden.

    • Etienne Verschuren