Blok: gefaseerde verbouwing Binnenhof die Kamer wil kan niet

Plan om gebouwen Tweede Kamer in later stadium te verbouwen is volgens minister Blok “technisch onuitvoerbaar” en “onverantwoord”.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een gefaseerde verbouwing van het Binnenhof, zoals de Tweede Kamer wil, is kansloos. Volgens het kabinet is deze variant, waarbij eerst de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken de Raad van State worden verbouwd en pas daarna de gebouwen van de Tweede Kamer, “technisch onuitvoerbaar”, “onverantwoord” en 129 miljoen euro duurder dan de 475 miljoen euro die voor de renovatie is begroot. Dat schrijft minister Blok (Wonen, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Bovendien zou deze gefaseerde verbouwing zoals de Tweede Kamer voorstelt aanzienlijk langer gaan duren dan de 5,5 jaar die het kabinet zou willen: tenminste 12,5 jaar en mogelijk zelfs 21 jaar. Op verzoek van D66-Kamerlid Wouter Koolmees, die de steun kreeg van een Kamermeerderheid, heeft Blok deze alternatieve variant laten berekenen.

Hoewel het kabinet de voorkeur heeft voor een grootscheepse verbouwing in één keer – die vanaf 2020 5,5 jaar duurt en maximaal 475 miljoen euro kost - zegt Blok wel een andere gefaseerde variant zou willen uitvoeren als de Tweede Kamer daarvoor kiest. Dat gaat om een verbouwing waarbij het de Eerste Kamer na een kleine drie jaar al kan terugkeren, net als Algemene Zaken (het ministerie van premier Rutte) en de Raad van State. De Tweede Kamer zal pas na 6,4 jaar kunnen terugkeren. Gedurende de verbouwing zal het parlement in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken naast het centraal station worden ondergebracht. Deze variant kost maar zeven miljoen euro meer dan de geraamde 475 miljoen. Dat denkt Blok wel binnen de bestaande begroting te kunnen oplossen.