‘Iraaks parlement stemt in met hervorming kabinet’

Volgens de BBC waren honderdduizenden Irakezen de straat opgegaan om hun onvrede over de politieke impasse kenbaar te maken.

Aanhangers van Moqtada al-Sadr op het Tahrirplein in Bagdad dinsdag.
Aanhangers van Moqtada al-Sadr op het Tahrirplein in Bagdad dinsdag. AFP / Haidar Mohammed Ali

Het Iraaks parlement heeft ingestemd met een hervorming van het kabinet. Dat meldt AP. In de aanloop naar de stemming waren volgens BBC honderdduizenden Irakezen de straat opgegaan in Bagdad om hun onvrede over de politieke impasse kenbaar te maken.

De betoging volgde na een oproep van de invloedrijke shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr. Hij eiste dat premier Haider Al-Abadi een aantal ministers vervangt door academici en technocraten. Een soortgelijk voorstel deed Al-Abadi onder druk van al-Sadr vorige maand, maar de uitvoering leek gestrand doordat de politieke elite tegenwerkte. Na de massale betoging keurde het Iraakse parlement de hervorming dinsdagavond echter goed, zo meldt persbureau AP. Volgens The Washington Post is besloten dat vijf ministers worden vervangen, maar zijn er ook claims van oppositieleden dat de stemming illegaal was omdat politici bewust zouden zijn buitengesloten.

Betogers zwaaiden dinsdag met Iraakse vlaggen en riepen leuzen zoals ‘alle politici zijn dieven’. De mensenmassa liep van het Tahrirplein naar de zogenoemde ‘Groene Zone’, terwijl ze dreigden die binnen te treden. In de streng beveiligde Groene Zone zijn overheidsgebouwen, diplomatieke posten en internationale hotels gevestigd, in sommige gevallen in oude villa’s en paleizen van Saddam Hussein. De zone wordt door veel Irakezen gezien als symbool voor corruptie en buitenlandse bezetting. De afgelopen weken waren er meer demonstraties door aanhangers van de geestelijk leider bij dit gebied.

De regering in Irak ligt al lang onder vuur vanwege grootschalige en systematische corruptie. Al-Abadi lanceerde in augustus hervormingsplannen, maar door de sektarische spanningen in het land en de stroeve oorlog tegen Islamitische Staat (IS) verandert er weinig.

Berucht na de Amerikaanse invasie

Sadr ging tijdens de Amerikaanse invasie met een slecht bewapend maar toegewijd leger voorop in de strijd tegen de bezetters. De geestelijke wint nu weer aan populariteit als hervormer, hij lift mee op de golf van volkswoede. Voor veel Irakezen is de opmars van IS namelijk niet het grootste probleem van het land, maar vooral dat ze nooit hebben meegedeeld in de miljardeninkomsten uit de oliesector. Irak staat op plaats 161 van de 167 in de corruptie-index van Transparency International. Vele miljarden aan olie-inkomsten zijn verdwenen, in plaats van geïnvesteerd in het land.

Ruim 90 procent van de overheidsinkomsten komt uit olie. Het instorten van de olieprijs veroorzaakte een economische crisis in het land. Irak heeft 10 miljard dollar aan buitenlandse donoren gevraagd, om te voorkomen dat het bankroet gaat.

    • Liza van Lonkhuyzen