Rellen in vluchtelingenkamp Lesbos na bezoek Dijkhoff

Het kamp werd kort voor de rellen nog bezocht door staatssecretaris Dijkhoff.

Archiefbeeld van het detentiecentrum Moria op Lesbos. Foto AP Photo/Petros Giannakouris

In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos zijn dinsdag hevige rellen uitgebroken. Volgens Reuters gooien migranten met stenen naar de politie en is er rook gesignaleerd. Volgens een politiewoordvoerder trok de oproerpolitie ‘s avonds het kamp binnen. Wat de exacte aanleiding is voor de rellen is niet bekend.

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) was met de Griekse minister voor migratie Yiannis Mouzalas eerder die dag op bezoek in het kamp. Dijkhoff was in Griekenland om te praten over de migratieproblematiek en deed daarbij ook een aantal kampen aan, waaronder Moria. Volgens een woordvoerder van Veiligheid en Justitie was te merken dat het aan het einde van het bezoek onrustig werd in een ander deel van het kamp. De rellen braken uit nadat Dijkhoff was vertrokken.

Deal Turkije

Hulpmedewerkers in Moria hadden al eerder gewaarschuwd voor de oplopende spanningen in het voormalige legerkamp, dat tien dagen geleden nog werd bezocht door paus Franciscus. De leefomstandigheden in het kamp zijn volgens mensenrechtenorganisaties beroerd.

In Moria worden migranten opgevangen die onder de deal van 20 maart tussen de Europese Unie en Turkije niet verder kunnen reizen. Zij komen niet in aanmerking voor politiek asiel en worden teruggestuurd naar Turkije. Er zouden ongeveer 4.300 migranten op Lesbos zitten, waarvan het grootste deel in Moria zit. SyRische vluchtelingen die wel in aanmerking komen voor politiek asiel, worden binnen de EU herplaatst. Eerder op de dag meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dat Nederland volgende week 25 Syriërs uit Turkije zal hervestigen.

Lees ook de reportage over de vluchtelingenkampen op Lesbos: De desillusie dringt nu door
    • Philippus Zandstra