Ga offline, roept Stephen Fry op

In een stomend betoog op zijn website illustreert Stephen Fry zijn keuze om het internet de rug toe te keren. Het internet is overgenomen door de gevestigde orde.

Foto: Kippa

We volgen het nieuws via Twitter, streamen een serie via Netflix en doen zelfs onze belastingaangifte online. Terwijl wij ons leven gedachteloos naar het internet verplaatsen, trapt acteur en komiek Stephen Fry op de rem. “Log off, jack out, power down,” schrijft hij in een stomend betoog op zijn website.

Met overtuiging illustreert Fry zijn keuze om het internet de rug toe te keren nu het geen vrijhaven meer is.

Alternatieve cultuur

Fry is bepaald geen vreemde op internet. Als ‘early adopter’ genoot hij al vanaf de jaren ’80 van de vrijheid die het internet bood.

“We were outside the world of power and control. Politicians, advertisers, broadcasters, media moguls, corporates and journalists had absolutely zero understanding of the net and zero belief that it mattered. So we felt like an alternative culture; we were outsiders.”

‘Ga offline’

Maar inmiddels hebben deze politici, adverteerders, omroepen, bedrijven en journalisten de weg naar de online wereld gevonden, en overgenomen. Dat zelfs ouders op Facebook zitten om het leven van hun kinderen te volgen, laat volgens Fry wel zien hoe ernstig het is.

En daarom keer hij de gevestigde orde zijn rug toe. Volgens Fry is het radicale alternatief om ‘off the grid’ te gaan. Hij zette al een eerste stap door in februari zijn Twitter-account te verwijderen nadat hij hier was overladen met kritiek na zijn optreden op de uitreiking van de Britse film- en televisieprijs de Bafta. Nu zoekt hij nog de moed om helemaal offline te gaan en ook zijn mailaccount te verwijderen.

    • Belia Heilbron