FC Twente bereikt akkoord met oud-bestuurders

Het crediteurenakkoord was essentieel voor de noodlijdende voetbalclub uit Enschede.

Supporters houden een mars voor FC Twente.
Supporters houden een mars voor FC Twente. Foto eric brinkhorst

FC Twente is met oud-bestuurders tot een overeenstemming gekomen over de kwijtschelding van een fors deel van vorderingen die zij nog hadden op de club. Dat meldde de club dinsdagmiddag.

Ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan en oud-commissarissen Hein Trebbe en Hennie ten Hag zaten voor gezamenlijk ongeveer 15 miljoen euro eigen geld in FC Twente. Zij zien nu af van een groot deel daarvan: ruim 10 miljoen euro wordt kwijtgescholden of achtergesteld. Daarboven op komt nog een dreigende boete van de fiscus die in de miljoenen kan lopen. Die komt voor een groot deel voor rekening van de oud-bestuurders, melden bronnen rond de club.

Het crediteurenakkoord was essentieel voor de club, temeer omdat de gemeentelijke garantstelling van 32 miljoen euro pas geëffectueerd zou worden als eerste de crediteuren voor een deel afzien van hun vorderingen op de club. Intussen is ook een groep ondernemers uit Twente bereid gevonden om met ‘nieuw’ geld in de club te stappen, in de vorm van garanties waarmee financiering aangetrokken kan worden.

Volgens dagblad Tubantia is eventuele aansprakelijkheid voor het wanbeleid in de afgelopen jaren ‘afgekocht’. In totaal is er door alle investeerders ruim 20 miljoen kwijtgescholden dan wel achtergesteld.

In december was al een akkoord gesloten met investeerders. Toen moesten zij tezamen 6 miljoen kwijtschelden en nog eens 9,3 miljoen werd achtergesteld, waarmee ze achteraan staan bij faillissement. De partijen zijn een bankenconsortium en twee buitenlandse kredietverschaffers (Doyen en een Engelse partij), maar het offer kwam vooral van (ex-)bestuurders van de club zoals Munsterman, Van der Laan, Trebbe, Hennie ten Hag, de familie Fransen en Reggeborgh van Dik Wessels.

Zondag

Maar dat akkoord verliep op 1 maart wegens overschrijding van verschillende deadlines die de KNVB en de gemeente hadden gesteld aan de club. Dat was gevolg van de onregelmatigheden die waren opgedoken bij de transfer in 2014 van Dusan Tadic, waarbij een extra commissie van 1,8 miljoen aan de spelerszaakwaarnemer niet was opgenomen in de jaarrekening van 2014/15.

Op 1 mei moet FC Twente tegenover de licentiecommissie van de KNVB aantonen orde op zaken te hebben gesteld. De jaarcijfers 2014/15 en de halfjaarcijfers over het afgelopen half jaar moeten dan opgeleverd worden. Ook moet FC Twente aantonen dat de aanbevelingen van onderzoeker Ben Knüppe, die begin maart zijn conclusies rapporteerde, zijn overgenomen ten aanzien van de organisatie en governance. Op 9 mei vergadert de licentiecommissie over het al dan niet definitief intrekken van de voorwaardelijk ingetrokken licentie voor profvoetbal.

Het investeringsvehikel FCI, waarin Twentse investeerders voor 9 miljoen schuld hadden overgenomen in ruil voor een deel van de jaarlijkse uit tv-opbrengsten, wordt weggestreept. Hierin zit ook een fors deel van de investering van de vier oud-bestuurders. Daarmee zijn de televisieopbrengsten voor FC Twente weer geheel voor de club.

Brief

De oud-bestuurders werden vorige maand geconfronteerd met een brief van FC Twente, ingezien door deze krant, waarin zij aansprakelijk gesteld werden voor geleden schade door gebleken wanbeleid. Opgeteld werd gedreigd dat de club ruim 50 miljoen euro schade zou verhalen op Munsterman, Van der Laan en de commissarissen Trebbe, Ten Hag en Joop de Winter. Laatste zit niet in met eigen geld in de club en is ook niet betrokken bij de onderhandelingen

Eerder dinsdag werd bekend dat FC Twente ook tot overeenstemming is gekomen met investeerder Doyen, die nog op twee spelers transferrechten bezat. Er is daarbij een langere betalingstermijn overeengekomen.

Wat er in het crediteurenakkoord verder aan bepalingen is opgenomen, is op dit moment onduidelijk. De licentiecommissie van de KNVB heeft tot zijn eigen verbazing geen inzage gekregen in een door de club ingesteld onderzoek van advocatenkantoor IVY naar de gang van zaken rond de transfer van Tadic in 2014. FC Twente onthoudt zich van commentaar.

    • door onze redacteuren