Europese Hof opnieuw kritisch over Nederlands levenslang

Levenslang gestrafte kreeg in Nederland ten onrechte geen psychische hulp, waardoor kans op vrijlating klein bleef.

Interieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis.
Interieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Een levenslang gestrafte Nederlander heeft ten onrechte geen psychische hulp gekregen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdagochtend geoordeeld.

James Clifton Murray werd in 1980 op de Nederlandse Antillen veroordeeld tot levenslang wegens de moord op het zesjarige nichtje van zijn ex-vriendin. Sinds 1999 werden meerdere gratieverzoeken afgewezen. Volgens het Hof was het ontbreken van psychische hulp een van de redenen dat zijn kans op vrijlating klein bleef.

In 2013 oordeelde het Europese Hof al dat het onmenselijk is als gevangenen geen uitzicht hebben op vrijlating, zoals dat in Nederland het geval is. Sindsdien volgen Nederlandse rechters deze lijn. Eind 2015 weigerde de rechtbank in Assen een levenslange gevangenis op te leggen die door het OM geëist was, in een zaak tegen twee moordende broers. Levenslang zou “op gespannen voet” staan met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus de rechtbank.

Begin deze maand spraken regeringspartijen VVD en PvdA af dat na 25 jaar een “toetsmoment” moet komen waarbij wordt gekeken of iemand kan terugkeren in de samenleving. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) stuurt de Tweede Kamer “binnenkort” een brief over de toekomst van de levenslange gevangenisstraf, zegt zijn woordvoerder.