Elf mensen doodgeschoten bij legerbarak in Kaapverdië

De eilandengroep heeft te maken met goed georganiseerde drugsbendes.

Campagneposters rond de laatste verkiezingen in maart dit jaar.
Campagneposters rond de laatste verkiezingen in maart dit jaar. REUTERS/Julio Rodrigues

In de West-Afrikaanse eilandstaat Kaapverdië zijn de lichamen gevonden van elf mensen, onder wie acht militairen. De lichamen zijn aangetroffen bij een militaire barak, waar de soldaten een communicatiepost moesten bewaken. De drie burgers pleegden onderhoud aan de installatie. Volgens lokale media zijn twee van hen Spanjaarden. In de buurt van de barak is een auto gevonden met acht kalasjnikovs en munitie.

De regering van Kaapverdië, een voormalige kolonie van Portugal waar 500.000 mensen wonen, heeft de troepen in de hoogste staat van paraatheid gebracht bij het vliegveld van hoofdstad Praia, alsmede de havens.

Kaapverdië geldt als een ontwikkelingsland en krijgt vanuit de internationale gemeenschap veel waardering voor de wijze waarop het voor democratische waarden staat. Het land heeft in recente jaren echter te maken gekregen met goed georganiseerde drugsbendes, die de eilanden gebruiken als transitiepunt voor de smokkel van cocaïne. Vorige week vrijdag werd een nieuwe regering geïnstalleerd die een harde aanpak van de criminaliteit voorstaat.

    • Philippus Zandstra