Eerste omzetdaling voor Apple in dertien jaar

Apple verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar minder iPhones dan een jaar eerder.

Een Apple-winkel in Miami, Florida. AFP / Joe Raedle

Apple heeft voor het eerst in dertien jaar de omzet zien dalen, vooral door een gedaalde verkoop van iPhones. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern dinsdag bekend.

In het eerste kwartaal van 2016 verkocht Apple meer dan 51,2 miljoen iPhones. Een jaar eerder waren dat nog 61 miljoen telefoons. De omzet zakte tot 50,6 miljard dollar, een jaar eerder was de omzet nog 58 miljard dollar. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015.

Gewaarschuwd

Apple had in januari al gewaarschuwd voor een lagere omzet in de afgelopen periode. Het technologiebedrijf heeft last van een afnemende vraag vanuit China en andere opkomende landen, en concurrentie van andere producenten van smartphones. Critici menen dat de nieuwste modellen iPhones weinig van elkaar verschillen. Het bedrijf heeft ook te kampen met een dure dollar.

Ondertussen wordt er doorgebouwd aan het nieuwe hoofdkwartier van Apple. Het immense gebouw in Californië wordt veelal vergeleken met een ruimteschip. Het nieuwe kantoor zou ongeveer 7 miljard dollar kosten. In 2017 moet het worden opgeleverd. De Daily Mail publiceerde beelden van het gebouw:

    • Liza van Lonkhuyzen