Een haarscherpe blik op New York in 1993

Nieuw opgedoken filmpje geeft een inkijkje in het New York van 1993 in HD.

Screenshot New York in 1993 / Youtube

Het is een doorsnee dag in New York. Mensen zijn op weg naar hun werk met een aktetas in de hand. In Central Park knabbelt een eekhoorn op een nootje, waait de wind sereen door de bomen en skeelert iemand dwars over het pad.

Het filmpje dat vorige week op YouTube opdook zou gisteren gefilmd kunnen zijn, zo scherp is het beeld. Alleen is het 1993. Vanuit de lucht kijken we uit over de stad terwijl de Twin Towers langzaam voorbij komen. Vrouwen dragen colbertjes met grote schoudervullingen en de wortelbroek die we vandaag bij een handjevol hipsters zien, domineert het straatbeeld.

Eerste CCD HD-kleurencamera

Het filmpje is volgens YouTube een ‘testopname’ en gefilmd met ‘s werelds eerste CCD HD-kleurencamera van Sony. Het apparaat zelf weegt zonder statief al 4,5 kilo en heeft twee miljoen pixels. Volgens het bedrijf kan de camera filmen onder verschillende weersomstandigheden: van min twintig tot veertig graden Celsius en heeft de camera maar twee seconde nodig om op te warmen.

Het gebruik van de camera illustreert mooi dat er sindsdien nogal wat is veranderd. Tegenwoordig filmen we met onze mobiele telefoon alles in HD en met een drone kunnen we relatief simpel opnames maken vanuit de lucht.

Ondertussen blijven sommige dingen hetzelfde. Times Square lijkt niets veranderd, de taxi’s rijden nog steeds door de straten en ook de pont komt nog steeds aan in New York.

    • Belia Heilbron