Eén front vormen tegen Trump: Cruz en Kasich lukt het niet

De overgebleven Republikeinse kandidaten worstelen met hun campagnes. Vandaag zijn in vijf staten voorverkiezingen.

Ted Cruz met zijn twee dochters tijdens de campagne in Indiana
Ted Cruz met zijn twee dochters tijdens de campagne in Indiana Foto Michael Conroy/AP Photo

De overgebleven Republikeinse presidentskandidaten willen alle drie hun campagnes omgooien. Donald Trump haalt mogelijk de benodigde 1.237 gedelegeerden voor de nominatie nét niet. De kansen van Ted Cruz slinken. De campagne van John Kasich is tot nu toe nooit van de grond gekomen.

Er moest iets gebeuren, en wel vóór deze dinsdag, de dag dat vijf noordoostelijke staten Democratische en Republikeinse voorverkiezingen organiseren. Trump, Kasich én Cruz hebben hun strategie haastig en drastisch veranderd. Maar, zo werd al snel duidelijk, een campagne gooi je niet zomaar om.

Het begon vorige week met Donald Trump, de Republikeinse koploper. Hij moet meer dan de helft van de gedelegeerden zien te winnen. Een onbesliste Republikeinse Conventie in juli is mogelijk rampzalig voor hem. De afgelopen weken verloor Trump in mini-conventies op staatniveau al veel gedelegeerden aan senator Ted Cruz, die het spel van binnenuit kent.

Trump trok de afgelopen weken nieuwe adviseurs aan, die al jaren meelopen in de partij. Zij moeten voorkomen dat Cruz gedelegeerden blijft wegkapen. In deze fase van de strijd heeft Trump alleen maar last van zijn positie als buitenstaander.

Ook gooide hij de stijl van de campagne om. Het moest ‘presidentiëler’: Trump gaat nu beleidstoespraken houden. Woensdag staat in Washington de eerste op het programma, over buitenlands beleid. Hij wil zijn bereik vergroten door te laten zien dat hij niet alleen schopt tegen de partij, maar ook standpunten heeft.

Even leek de metamorfose van Trump geslaagd. Tijdens zijn overwinningstoespraak na de primary van New York, vorige week, liet Trump een ingehouden versie van zichzelf zien. Hij hield het kort, liet scheldwoorden als ‘Leugenaar Ted’ achterwege, en begon geen lange monoloog over biefstuk, zoals eerder.

Presidentieel overkomen kan strategisch handig zijn, het is ook vervelend, erkende Trump zelf als eerste. Dus zei hij al na een paar dagen: „Ik ga mijn toon niet aanpassen. Het is makkelijk, maar saai.” En ja, daar was ‘Leugenaar Ted’ weer, en een serie beledigingen aan het adres van John Kasich. „Zoals hij éét, walgelijk!”

Ook Ted Cruz en John Kasich veranderden van koers. Zij hebben dit probleem: zolang ze beide in de race blijven en het beeld van ‘niet-Trump’ opeisen, profiteert Trump. Strategisch overleg was er nooit. Maar zondagavond, op het moment dat heel Amerika naar tv-serie Game of Thrones zat te kijken, kondigden de kandidaten een politiek verbond aan.

Kasich en Cruz zouden elkaar niet langer in de weg lopen. Kasich schortte zijn campagne op in de belangrijke staat Indiana, die op 3 mei stemt. In ruil zou Cruz New Mexico en Oregon opgeven. Zo willen ze Trump van de winst afhouden.

Strategisch overleg als dit is misschien wel de laatste hoop voor het #NeverTrump-kamp. Maar al binnen 24 uur krabbelden Cruz en Kasich terug. Kasich zei gisteren: „Ik heb nooit gezegd dat de mensen in Indiana niet op mij moeten stemmen; dat moeten ze juist wél.” Ted Cruz klonk ook niet erg enthousiast meer: „Er is maar één persoon die Donald Trump kan verslaan, en dat ben ik.”

Probleem voor beide kandidaten is dat een afspraak zoals deze Trump ook goed uitkomt. Hij legt zijn kiezers al weken uit dat hij vecht tegen het „corrupte systeem van de partij”: de meeste kiezers willen hem, maar de partij verzint trucs om onder Trumps nominatie uit te komen. Zeker voor Cruz is dat pijnlijk. Hij presenteert zich als strijder tegen de Washington-elite van de partij, maar doet nu precies wat de partijtop van hem wil.

En zo begint de belangrijke voorverkiezing in Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, Maryland en Delaware zoals alle voorverkiezingen tot nu toe. Donald Trump slaat wild om zich heen, en de rest is te verdeeld om echt een vuist te maken.

    • Guus Valk