Een componist achter een drumstel

Op uitnodiging van Stichting Jazz International Rotterdam mocht Mark Schilders in 2014 The Pack Project vormgeven, een initiatief ter bevordering van jong jazztalent. De Rotterdamse drummer en componist liet elektrische jazz horen, met onder meer gitarist Jesse van Ruller, die wisselde van energie. Een opmerkelijke keuze voor een drummer waren de breed uitgesponnen soundscape-achtige vormen rond synthesizers – waarin Schilders weinig meer kon dan accentueren. Opwindend was het, wanneer het vuur door ritmiek werd opgestookt.

Die tweestrijd komt terug op Schilders’ debuut Fabrik als bandleider, opgenomen met de projectband en zijn band in New York, zijn tweede verblijfplaats. Meer nog dan met zijn drums, etaleert Schilders zich op Fabrik als componist in diverse sferen. Weidse, transparante improvisaties met veel klankmogelijkheden op de drums staan tegenover met elektro aangezette beats. ‘Delta’ is een gruizige, bluesy uitwisseling tussen Schilders en Van Ruller.