Poldernieuws

Dit schrijven andere media

TNT Express maakt nog altijd geen winst, dankzij het fiscale voordeeltje kochten veel mensen in december nog snel een hybride Mitsubishi Outlander en het gaat goed met bagageafhandelaar Vanderlande.

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

TNT maakt nog steeds geen winst

TNT Express heeft de omzet flink zien dalen in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de Telegraaf ging de omzet met 2,2 procent omlaag naar 1,6 miljard euro. De krant noemt de wisselkoerseffecten en de recessie in Brazilië als voornaamste reden. In Brazilië daalde de omzet van het wegtransport met 7,4 procent.

Na vijf jaar heeft TNT nog altijd geen winst gemaakt, meldt De Telegraaf. Maar financieel directeur Maarten de Vries ziet geen problemen.

De prijsdruk zien we verminderen, we winnen meer klanten in het midden-en kleinbedrijf, dat onze groeimarkt is. We verwachten dat de marge steeds verder aan zal trekken.

TNT richt zich op het midden- en kleinbedrijf. De marges zijn lager op deze grote opdrachten, die ruim 60 procent van de omzet bedragen. De verhouding tussen kleine en grote opdrachtgevers moet daarom wisselen, zo wil TNT. De Vries zegt in De Telegraaf dat de omzet van kleine opdrachtgevers het afgelopen kwartaal met 6,5 procent toenam.

Stabiele groei voor Vanderlande

Producent van onder meer bagagebanden Vanderlande heeft afgelopen jaar een record van 1,4 miljard euro aan nieuwe opdrachten binnengehaald. Het Financiële Dagblad schrijft dat het bedrijf vooral profiteert van automatisering van distributiecentra en pakketsorteersystemen. Bestuursvoorzitter Goof Hamers:

We zien groei in al onze markten en dat kunnen weinig ondernemingen tegenwoordig zeggen.

Doordat er in het Midden- en Verre Oosten steeds meer internationale luchthavens openen neemt bovendien de markt voor bagageafhandeling nog steeds toe.

Het wereldwijde passagiersvervoer door de lucht neemt jaarlijks met 5% toe en daar profiteren wij van mee.

Zelfs in landen zoals Brazilië, dat in een economische dip zit, blijft de luchtvaart en internethandel nog groeien. Nu heeft Vanderlande nog een marktaandeel van dertig procent en is daarmee wereldmarktleider. Maar de concurrentie neemt, juist vanwege die goede vooruitzichten, toe.

Mitsubishi Outlander meest verkochte hybride

Begin dit jaar telde Nederland twee keer zoveel hybride auto’s met een stekker dan een jaar eerder. Dat meldt de Volkskrant op basis van nieuwe CBS-cijfers. Het aantal volledig elektrisch aangedreven auto’s steeg in 2015 met een derde.

Meest verkocht was de Mitsubishi Outlander PHEV. Bij de hybrides zonder stekker (die opladen tijdens het rijden) staat de Toyota Auris HEV bovenaan. De Tesla Model S was de meest verkochte volledig elektrische auto.

Een derde van de geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s werd in december gekocht. De Volkskrant suggereert een verband met de lage fiscale bijstelling voor hybride en elektrische auto’s. Die werd per 1 januari namelijk aangescherpt.