In beeld

Dit is Pripjat, het Pompeï van de Sovjet-Unie

Tsjernobyl is dertig jaar na dato nog steeds in een straal van 30 kilometer ontruimd en alleen met speciale toestemming te betreden. De Nederlander Rob Severein fotografeerde de nabijgelegen spookstad Pripjat die sinds 27 april 1986 verlaten is.
Op 27 april 1986, een dag na de kernramp, wordt dit stadje met 50.000 inwoners ineens geëvacueerd. Op de foto: het Polissya Hotel.
Rob Severein
In totaal worden circa 115.000 mensen uit Tsjernobyl en omgeving die eerste dagen in bussen geladen naar Fastiv, ten zuiden van Kiev en elders in Oekraïne.
Rob Severein
De radioactieve wolk daalde hier als eerste neer - die de wind vervolgens over grote delen van Noordwest-Europa verspreidde. De vele gasmaskers op deze foto zijn nadien door plunderaars ontdaan van hun zilverhoudende delen uit de filters.
Rob Severein
In Pripjat woonden de meeste ingenieurs en andere arbeiders van de Lenin-atoomcentrale in Tsjernobyl.
Rob Severein
Pripjat is gebouwd in 1970, gelijk met de twee kilometer zuidelijker gelegen reactor RMBK. Het zwembad was na de ramp nog jaren geopend voor mensen die werken aan de centrale.
Rob Severein
Bomen groeien door het asfalt van het centrale plein van de stad.
Rob Severein
De Sovjet-propaganda hangt nog aan de muur.
Rob Severein
Net als het cyrillisch alfabet in een klaslokaal.
Rob Severein
Een lokaal in een van de vele scholen in Pripjat. Er waren vijftien basisscholen, vijf middelbare scholen en een trainingsschool in de stad.
Rob Severein
Nog jaren zouden de burgers van Pripjat en andere getroffen gebieden in onwetendheid worden gehouden, terwijl de radioactieve dood om zich heen greep.
Rob Severein
Een ziekenhuisbed in MsCh-126, het verlaten hospitaal van de stad.
Rob Severein
Een wachtkamer van het ziekenhuis.
Rob Severein
Dit pretpark in Pripjat zou openen op Dag van de Arbeid, 1 mei 1986, vijf dagen na de ramp. Op 27 april is het nog enige uren voor de evacuatie open geweest.
Rob Severein
Een basketbalzaal in de sporthal waar ook het zwembad was.
Rob Severein