Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Hutspot

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Audrey Hepburn was een grote filmster in de VS, maar ze was 100 procent Europeaans. Ze werd geboren in Brussel en had een Nederlandse moeder en Britse vader. WO II bracht ze door in Arnhem, waar ze tijdens de hongerwinter van 1944-1945 ontsnapte aan de dood door ondervoeding en ziekte. In de jaren 80 leerde Hepburn de Nederlandse acteur Robert Wolders kennen, met wie ze tot aan haar dood samen zou blijven. Met hem maakte ze vaak deze Nederlandse schotel, aangevuld met een stukje vlees.

Schenk 250 ml water in een braadpan. Voeg het met een beetje zout en peper bestrooide klapstuk toe en kook het circa 1 uur op laag vuur tot het zacht is. Haal het vlees uit de pan en leg het opzij.

Draai het vuur matig hoog en roer om de jus te laten indikken. Schenk de jus over het vlees en dek het af om het warm te houden.

Leg intussen de aardappels in een pan, zet ze net onder water en doe de wortels en ui erbij. Breng het water op hoog vuur aan de kook, draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en kook de aardappels en groenten circa 20 minuten tot ze zacht zijn. Stamp alles tot puree en breng die op smaak met zout en peper. Leg het in plakjes gesneden klapstuk op de puree en serveer de hutspot met de mosterd op een platte schaal.

    • Sam de Voogt