While you were sleeping... in Asia

Caterpillar profiteert van Chinese overheidsprojecten

Caterpillar profiteert van de bouwprojecten waarmee de Chinese regering de economie wil stimuleren, mobiele telefoons in India krijgen een paniekknop en het Franse DCNS mag Australische onderzeeërs gaan bouwen.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Producent van zwaar materieel, Caterpillar biedt met haar nieuwste cijfers hoop dat het met de Chinese bouwsector weer wat beter gaat. Het bedrijf had de beste cijfers in drie jaar, meldt Reuters, zonder die cijfers overigens te noemen. Deze week maken ook concurrenten zoals het Japanse Komatsu en het Chinese Sany Heavy Industry cijfers bekend. Caterpillars CEO Doug Oberhelman:

Het is geen hockeystick, het is geen boom, het is geen 2010 - maar het is de eerste keer dat we dit zien gebeuren en we passen onze schema’s daar dit jaar op aan.

China’s economische groei vertraagde in het eerste kwartaal van dit jaar, tot het laagste niveau sinds 2009. Toch lijkt het er volgens sommige analisten op dat het BNP voor 2016 hoger uit komt dan verwacht.

Een van de indicatoren is de vastgoedsector, waar de investeringen in maart weer toenamen. Premier Li Keqiang, bezorgd over de economische druk, heeft nieuwe infrastructurele projecten beloofd. Bedrijven als Caterpillar profiteren daarvan.

Franse DCNS bouwt Australische onderzeeërs

De nieuwe Australische onderzeeërs worden gebouwd door de Franse DCNS, meldt de Nikkei Asian Review, op basis van een bericht van Reuters. Het gaat om twaalf nieuwe onderzeeërs met een totale waarde van 50 miljard Australische dollar (34 miljard euro).

De Franse maritieme aannemer DCNS verslaat Japanse en Duitse concurrenten met deze opdracht. Het voorstel van het Franse staatsbedrijf is een hybride versie van de nucleair aangevoerde onderzeeër Barracuda. Hij wordt in Zuid Australië gebouwd, zei de Australische premier Malcolm Turnbull eerder.

Paniekknop verplicht op Indiase telefoons

Op ieder mobieltje dat in India verkocht wordt, moet een paniekknop zitten. Daarmee kunnen vrouwen in nood snel hulp zoeken. Volgens de Economic Times geldt de regel per 1 januari 2017. Een jaar later moet er bovendien GPS zijn ingebouwd in iedere mobiele telefoon. IT- en communicatieminister Ravi Shankar Prasad vindt het een logische beslissing.

Technologie is alleen bedoeld om het menselijk leven beter te maken en wat is er beter dan het te gebruiken voor de veiligheid van vrouwen?

Vrouwen hebben in India nu al de mogelijkheid om ’100’ te bellen en op die manier snel een noodbericht te versturen. Maar daar is in een echte noodsituatie vaak niet de tijd voor. Een mogelijkheid voor zo’n paniekknop zou kunnen zijn door het kort indrukken van de aan- en uitknop op de mobiele telefoon. Het is nog wel de vraag, stelt Economic Times, of telefoonmakers zoals Apple meegaan in de nieuwe regels.