Opinie

    • Tom-Jan Meeus

Als premier Wilders Erdogan wél belt

None

Wat een slappe premier is, en wat een sterke, kan een kwestie van een paar telefoontjes zijn. Als ik het goed begrijp is Rutte volgens Wilders een „slapjanus” omdat hij dit weekeinde inzake Ebru Umar niet de Turkse president maar de Turkse premier belde. Dan loop je „aan de leiband van Erdogan”, zei hij tegen Zoomin.tv.

Dus vroeg ik me even af hoe Geert, als premier, dit varkentje zelf zou wassen.

Nu weet ik niet of zijn medewerkers het nummer van Erdogan hebben. Ooit las ik in PVV-correspondentie dat het in die kringen dagen kan kosten om het mailadres van een hoogleraar te vinden. PVV’ers hebben een uitstekend gevoel voor de stem des volks, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze allemaal kunnen googelen.

Laten we aannemen dat Geert het nummer vindt. Hij belt en heeft geluk: Erdogan neemt op.

Geert is geen wegkijker, dus die vertelt de president op de man af dat hij een geitenneuker alsmede islamofascist is. En dat hij met zijn poten van onze vrijheid van meningsuiting moet afblijven.

Erdogan, ook niet slecht in sarrende zelfexpressie, antwoordt dat hij met belangstelling las over Wilders’ oud-woordvoerder. 900 euro belastinggeld voor een kaartje voor Madonna. Vrijheid van frauderingsruimte.

Doe normaal man, zegt Geert.

Doe zelf normaal, zegt Erdogan. Sjongejonge.

De president informeert of Wilders verder nog iets heeft.

Geert zegt dat die EU-deal inzake Syrische vluchtelingen natuurlijk je reinste chantage is. Moet van tafel.

Dan zou ik Heras Hekwerk maar bellen, zegt Erdogan. Dan laat ik alle Syriërs weer doorreizen en komen ze, via Duitsland, weer met tienduizenden bij jou terecht, vol verwachting over die vrije meningsuiting van je. Omdat jij je niet laat chanteren.

Je kan de rambam krijgen, reageert Geert. Ik zet gewoon het leger in om de grens te bewaken.

Ik weet ook, zegt Erdogan, dat mijn mensen jouw politie standaard tippen als ze zien dat jullie Syriëgangers terug naar Nederland reizen. Dan hou ik daar ook mee op.

Doe maar, zegt Geert, ik gooi de grenzen dicht, ik los het zelf wel op.

Over Ebru vinden ze helaas geen oplossing. Kan gebeuren: het is voor premier Wilders nu eenmaal belangrijker zaken te benoemen dan vage compromisjes met dubieuze figuren te sluiten.

    • Tom-Jan Meeus