Als Neven neuriet, droomt het publiek

Bariton Henk Neven zou soms in het pre-internettijdperk willen leven, ‘toen dromen nog niet konden worden gerealiseerd met de klik van een muis.’ De verzuchting wordt genoteerd bij zijn nieuwe cd Rêves d'Espagne, waar Neven samen met de uitstekende pianist Hans Eijsackers de blik richt op de dromer Don Quichot. Voor dromen heeft Neven een geschikte stem: warm en troostrijk, niet ijdel maar ingetogen, en met een kwetsbare hoogte die de intieme melancholie nog versterkt. De uitspraak van zijn Russisch, Sjostakovitsj duikt op, al even zachtmoedig als zijn Spaans. Hoe fraai daarnaast ook de Don Quichote-liederen van Ibert en Ravel, het zijn de door Arne Dørumsgaard bewerkte oude Spaanse liedjes die het hart breken. Als Neven in het 15e-eeuwse ‘Pámpano verde’ ook nog begint te neuriën, ben je compleet verloren.