Alleen vuurwerkboete voor ‘terroristen’ Dombo en Kikker

Het OM verdacht het duo van een dreigend telefoontje naar 112, maar de rechter vond onvoldoende bewijs daarvoor.

De twee carnavalskostuums die de politie aantrof. Een van de verdachten bevestigde „vanwege de kou” verkleed te zijn geweest als kikker. De ander ontkent dat hij het olifantenpak droeg.
De twee carnavalskostuums die de politie aantrof. Een van de verdachten bevestigde „vanwege de kou” verkleed te zijn geweest als kikker. De ander ontkent dat hij het olifantenpak droeg. Foto: Omroep L1

Björn M. (32) uit Brunssum Milko V. (46) uit Hoensbroek krijgen ieder 250 euro boete voor het bezit van illegaal vuurwerk. De twee kregen bekendheid nadat een van hen op 16 november vorig jaar namens “Dombo en de Kikker” met warrige dreigementen het alarmnummer 112 belde. Het Openbaar Ministerie achtte hen schuldig aan dreigen met een terroristische aanslag.

Volgens de rechtbank is niet bewezen wie van de twee met 112 belde. Het Nederlands Forensisch Instituut deed onderzoek naar de opnamen van de gesprekken en concludeerde dat de verdraaide stem waarschijnlijk – maar verre van zeker – die V. was.

Beide Limburgers ontkenden dat zij persoonlijk het telefoontje pleegden en verklaarden ook dat ze de ander niet hebben horen bellen. De stem zei namens IS te spreken, maar waarschuwde ook: “Luister naar Dombo en de Kikker”. Er zou niets gebeuren, mits ze minister-president Mark Rutte te spreken zouden krijgen.

Een grootschalige politieactie

De telefoontjes leidden in combinatie met meldingen van twee verklede mannen, vuur, vuurwerk en knallen in de buurt van een schuurtje in een akker langs de A2 bij Susteren tot een grootschalige antiterreuractie, waarbij zelfs de Dienst Speciale Interventies werd ingezet. Wat meespeelde was dat drie dagen daarvoor 129 doden waren gevallen bij een reeks aanslagen in Parijs en dat de daders nog voortvluchtig waren.

Het Openbaar Ministerie sprak tijdens de rechtszaak twee weken geleden van “een bewuste misleiding van de veiligheidsdiensten” door “twee mannen die van het pad af waren geraakt”. Voor dreigen met een terroristische aanslag, misbruik van het alarmnummer en illegaal vuurwerkbezit eiste de officier van een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van tweehonderd uur.

De verdachten vertelden ter zitting over een tocht naar een vakantieadres in Zeeland die na een avond doorzakken in Geleen was geëindigd met een overnachting in het schuurtje, waar nog gedronken en gebarbecued werd en vuurwerk werd afgestoken. Hun advocaten bepleiten vrijspraak en zeiden bovendien dat er sprake was van een overreactie van de autoriteiten. Er waren volgens hen voldoende signalen dat het in dit geval niet om terroristen ging.

    • Paul van der Steen