Acht jaar cel voor Nederlandse ‘horrortandarts’

Mark van N. verminkte het gebit van 120 patiënten. Hij mag zijn beroep nooit meer uitvoeren.

De 'horrortandarts' is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel. Foto Nils van Houts/ ANP

De Nederlandse ‘horrortandarts’ Mark van N. is dinsdagmorgen in Frankrijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Ook mag hij zijn beroep nooit meer uitoefenen. In de periode van 2008 tot 2012 verminkte Van N. het gebit van 120 patiënten. Daarbij lichtte hij ook nog eens patiënten op, meldt persbureau AFP. Justitie eiste ook acht jaar cel.

De 51-jarige Van N. trok zonder medische aanleiding gezonde tanden en verminkte patiënten door ze de verkeerde verdoving te geven. Sommige patiënten hebben blijvende schade opgelopen. Zo brak Van N. brak kaken en liet hij delen van instrumenten in het tandvlees zitten. Zijn patiënten kregen last van bloedvergiftiging en snel terugkerende abcessen.

De ‘horrortandarts’ bekende op de eerste dag van zijn proces schuld. Tijdens het proces liet Van N. weten dat hij na de dood van zijn vrouw in 2003 niet meer in anderen geïnteresseerd was. Hij herinnert zich naar eigen zeggen niet veel van de gevallen die in de aanklacht worden opgevoerd. Nadat patiënten gingen klagen over de werkwijze van Mark van N. vluchtte hij in 2013 naar Canada. Daar werd hij op verzoek van de Franse politie opgepakt.

Mark van N. opende in 2008 een praktijk in Château-Chinon, omdat er een tekort aan tandartsen was. Voor zijn vertrek naar Frankrijk had hij een praktijk in Den Haag.

    • Marissa van Loon