Aantal plug-in hybride auto’s verdubbeld in jaar tijd

De Mitsubishi Outlander en de Volkswagen Golf waren de populairste plug-in hybrides.

Volledige elektrische Nissan Leafs. Foto: iStock

Het aantal plug-in hybrideauto’s in Nederland is in een jaar tijd verdubbeld. Op 1 januari 2015 reden er nog 36.750 plug-in hybrides rond, precies een jaar later waren dat er 76.250. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Plug-in hybrideauto’s zijn auto’s die kunnen rijden op zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor, waarvan de accu met een stekker moet worden opgeladen.

Het aantal plug-in hybride auto’s groeide sterker dan hybride auto’s, waarvan de accu alleen tijdens het rijden wordt opgeladen, en volledig elektrisch aangedreven modellen. Het aantal hybride auto’s steeg in de genoemde periode van 111.800 naar 124.400 auto’s, het aantal volledig elektrische auto’s steeg van 7.400 naar 9.950 auto’s.

Bij de nieuw geregistreerde hybride en volledig elektrische auto’s waren de plug-in hybrides Mitsubishi Outlander, de Volkswagen Golf en de hybride Toyota Auris vorig jaar het populairst. De Tesla Model S was de favoriete volledig elektrisch aangedreven auto.

Van alle elektrisch aangedreven auto’s rijdt één op de twintig volledig op stroom. De rest betreft hybrides of plug-inhybrides.

    • Etienne Verschuren