Inbraak in Amsterdamse woning Ebru Umar

De voordeur van haar woning in Amsterdam werd geforceerd. Een laptop werd ontvreemd.

Ebru Umar werd onlangs in Turkije gearresteerd. Foto: AFP

In de Amsterdamse woning van Ebru Umar, die onlangs in Turkije werd gearresteerd wegens het beledigen van de Turkse president Erdogan, is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. Dat bevestigt de columniste na eerdere berichtgeving van Metro.

Ook de politie Amsterdam bevestigt de inbraak en is een sporenonderzoek gestart, zo meldt een woordvoerder:

“Vanochtend om kwart voor negen kwam de melding bij ons binnen. Normaal doen we daar geen uitspraken over, maar in dit geval was het slachtoffer zelf al in de media naar buiten getreden.”

‘Pure intimidatie’

Volgens Umar is haar laptop ontvreemd en is het huis overhoop gehaald. In een reactie zegt ze uit te gaan van een rechtstreeks verband met haar arrestatie in Turkije:

“Dit is pure provocatie en intimidatie vanuit Turkse hoek. Ze proberen me bang te maken.”

Umar werd zaterdagavond opgepakt omdat ze kritiek had geuit op Twitter op de Turkse president Recep Erdogan. Zondag werd ze weer vrijgelaten. De columniste moet voorlopig wel in Turkije blijven.

Haar arrestatie leidde tot grote politieke ophef in Nederland. Premier Rutte liet zondagochtend weten contact te hebben gehad met Umar en de ambassade te hebben ingeschakeld om haar bij te staan. Ook werden het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Koenders ingeschakeld om druk uit te oefenen op Turkije om haar vrij te krijgen.

    • Etienne Verschuren